Tuesday, February 23, 2016

Το δίλημμα του πληρεξουσίου και της εξουσιοδότησης

Η ύπαρξη συμφερόντων σας στην Ελλάδα θα σας έχει δημιουργήσει αρκετές φορές την ανάγκη να διορίσετε ένα συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο ή και τρίτον ως εντολοδόχο σας, με σκοπό ο τελευταίος να σας εκπροσωπήσει για τις διάφορες υποθέσεις σας εκεί. Επίσης, εικάζω ότι στο άκουσμα των λέξεων «πληρεξούσιο» και «εξουσιοδότηση» θα έχετε βρεθεί στην αβέβαιη και δύσκολη θέση να αποφασίσετε ποια από τις δύο πράξεις θα διασφαλίσει με το καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα σας και κυρίως θα περαιώσει με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα τις ενέργειές σας στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ας εξετάσουμε τι είναι το πληρεξούσιο και τι η εξουσιοδότηση, τις αντίστοιχες συνέπειές τους και κατ’ εξοχήν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενεργείτε με περίσκεψη όταν παρέχετε πληρεξουσιότητα ή εξουσιοδότηση σε κάποιον άλλο.

Το πληρεξούσιο είναι η  συμβολαιογραφική πράξη με την οποία ένα πρόσωπο (ο εντολέας) εξουσιοδοτεί ένα άλλο ή άλλα πρόσωπα (εντολοδόχοι) να το εκπροσωπούν από κοινού ή χωριστά και να επιχειρούν στο όνομά του ορισμένη πράξη μέσα στα όρια των εντολών που τους έχει παράσχει. Με το γενικό πληρεξούσιο έγγραφο παρέχεται στον εντολοδόχο ευρεία δυνατότητα δράσης. Με το ειδικό πληρεξούσιο έγγραφο η εξουσία του αντιπροσώπου περιορίζεται σε συγκεκριμένες πράξεις, οι οποίες καθορίζονται ρητά. Η πληρεξουσιότητα παύει με τον θάνατο ή τη δικαιοπρακτική ανικανότητα αυτού που έδωσε ή αυτού που έλαβε την πληρεξουσιότητα, εφόσον δεν συνάγεται το αντίθετο. Επίσης, η πληρεξουσιότητα, εφόσον δεν συνάγεται το αντίθετο, παύει από τη στιγμή που περατώθηκε η έννομη σχέση στην οποία στηρίζεται. Το πληρεξούσιο ανακαλείται από τον εντολέα οποτεδήποτε με συμβολαιογραφική πράξη ανάκλησης αυτού, για την οποία πρέπει να λάβουν γνώση και οι εντολοδόχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πληρεξούσιο μπορεί να οριστεί ανέκκλητο μόνο στην περίπτωση που αφορά το συμφέρον του εντολοδόχου. Αν τώρα χρειάζεστε πληρεξούσιο και δεν γνωρίζετε την ελληνική γλώσσα, η παρουσία διερμηνέα είναι αναγκαία.

Στον αντίποδα του πληρεξουσίου, τίθεται η εξουσιοδότηση, η οποία δεν καθορίζεται απευθείας στο νόμο, είναι διαφορετική από την πληρεξουσιότητα, με την οποία προσομοιάζει μόνο ως προς τη δομή και τη λειτουργία. Ωστόσο, οι διατάξεις της πληρεξουσιότητας μπορούν να εφαρμοστούν συμμετρικά για την εξουσιοδότηση, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επιπροσθέτως, δεν υφίσταται συγκεκριμένο διάστημα ισχύος της εξουσιοδότησης προς τρίτο πρόσωπο, αλλά η εξουσιοδότηση εξαρτάται από το είδος της έννομης σχέσης για την οποία έχει δοθεί και κατ΄ επέκταση τη χρονική διάρκειά της. Εξουσιοδότηση που δόθηκε για την διεκπεραίωση συγκεκριμένης υπόθεσης, ισχύει μέχρι την περάτωση αυτής. Για επιμέρους ενέργειες, η εξουσιοδότηση θεωρείται ότι ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενέργειες αυτές περιγράφονται επαρκώς στο σώμα της εξουσιοδότησης και ότι ο ίδιος ο εξουσιοδοτών δεν θα έχει ανακαλέσει την εξουσιοδότησή του. Επισημαίνω ότι το έγγραφο της εξουσιοδότησης εκδίδεται για μία αιτία, επιδεικνύεται πάντοτε το πρωτότυπο, και σε κάθε περίπτωση πρέπει να φέρει όλα τα τυπικά στοιχεία της εγκυρότητάς της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναφέρονται ειδικά όλες οι ενέργειες για τις οποίες παρέχεται η εξουσιοδότηση, καθώς και το πρόσωπο το οποίο εξουσιοδοτείται, ιδιόχειρη υπογραφή του εξουσιοδοτούντος και βεβαίωση του γνήσιου υπογραφής.

Οι κύριες διαφορές του πληρεξουσίου και της εξουσιοδότησης έγκεινται στο ότι η εξουσιοδότηση αποσκοπεί κυρίως στο συμφέρον του εξουσιοδοτούμενου, ενώ η πληρεξουσιότητα διευκολύνει κατά κανόνα το συμφέρον εκείνου που την παρέχει και ότι ο εξουσιοδοτούμενος δικαιοπρακτεί στο όνομά του, ενώ ο πληρεξούσιος στο όνομα του αντιπροσωπευόμενου.

Για τις υποθέσεις σας στην Ελλάδα που αφορούν αγοραπωλησίες κινητών και ακινήτων, αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιάς, διανομές περιουσιακών στοιχείων, συστάσεις και αποδοχές δωρεών και γονικών παροχών, δικαστικές υποθέσεις, εγγραφές ή διαγραφές σε δημοτολόγια, αναλήψεις χρημάτων από τραπεζικά ιδρύματα, είσπραξεις χρηματικών ποσών από αποζημιώσεις,  κλπ. θα χρειαστεί να προετοιμάσετε πληρεξούσιο είτε στο Ελληνικό μας Προξενείο είτε σε συμβολαιογράφο/δικηγόρο που γνωρίζει την ελληνική γλώσσα. Αντίθετα, για υποθέσεις όπως η σύνδεση τηλεφωνικών γραμμών, σύνδεση εγκαταστάσεων ηλεκτρικού ρεύματος, έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.λ.π. αρκεί μία απλή εξουσιοδότηση.

Τέλος, υπογραμμίζω να είσαστε προσεκτικοί για το άτομο που θα επιλέξετε να του δώσετε ένα πληρεξούσιο ή μία εξουσιοδότηση και να συλλογιστείτε ύστερα από μελέτη και σύνεση τις εντολές που θα του παρέχετε και για τις οποίες θα ενεργήσει στο όνομα και για λογαρισμό σας. Πρέπον θα είναι να έχετε λάβει νομική συμβουλή πριν προχωρήσετε σε κάποια τέτοια ενέργεια, καθώς οι ποινικές δικογραφίες για πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις με σκοπό τη λήψη παράνομων περιουσιακών οφελών υπεραφθονούν στις Εισαγγελίες και στα ακροατήρια των Ελληνικών μας δικαστηρίων.


Sunday, February 21, 2016

  Estate issues in U.S. and Greece

Αν χάσατε εχθές την εκπομπή με το Δήμητρη Φιλιππίδη, στην οποία μιλήσαμε αναφορικά με τα κληρονομικά ζητήματα στην Ελλάδα και Αμερική, μπορείτε από σήμερα να τη βρείτε εδώ:http://www.hellasfm.us/hellasfm-blog/blog/item/3101-premiera-tis-dikigorou-maria-markou.html, http://www.fileswap.com/dl/6sCHnkhWCK/filippidis-markou_prwi_ekpompi_2_19_16.mp3.html

--If you missed the last radio show with Dimitris Filippidis, in which we discussed regarding the estate matters in Greece and U.S. you can find it here:http://www.hellasfm.us/hellasfm-blog/blog/item/3101-premiera-tis-dikigorou-maria-markou.html, http://www.fileswap.com/dl/6sCHnkhWCK/filippidis-markou_prwi_ekpompi_2_19_16.mp3.html

Tuesday, February 16, 2016


Ήγγικεν η ώρα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Η φράση «Ήγγικεν η ώρα, ω Έλληνες» (ήτοι, «έφθασε η ώρα, Έλληνες») ήταν μια ιστορική εθνεγερτήρια φράση που κυριαρχούσε λίγο πριν και κατά τον πρώτο χρόνο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 τόσο στους λόγους των μυημένων Φιλικών, όσο και από τους οπλαρχηγούς στη συστράτευση αγωνιστών. Ωστόσο, μπορεί να μην έχει φτάσει πάλι η ώρα για επανάσταση, αλλά ήρθε η στιγμή μίας εκ των φορολογικών μας υποχρεώσεων και συγκεκριμένα να υποβάλουμε τη φορολογική μας δήλωση στην Ελλάδα.

Ας δούμε πρώτα ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα: 

  • Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο, κλπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε οικίες συγγενικών ή φιλικών προσώπων. 

Ειδικότερα, για περαιτέρω αξιολόγηση σας παραθέτω τις τέσσερις κατηγορίες εισοδημάτων στην Ελλάδα: α) το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, β) το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, γ) το εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, ακίνητη περιουσία) και δ) το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (π.χ. μετοχές, μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες, κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα).

Στη περίπτωση των κατοίκων εξωτερικού, οι τελευταίοι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αναφορικά με το εισόδημα στο εξωτερικό έχει υιοθετηθεί η διαδικασία της πίστωσης φόρου. Ο φόρος για το εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος κάτοικος Ελλάδας στο εξωτερικό μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα. Στην περίπτωση που ο φόρος αλλοδαπής έχει καταβληθεί σε άλλο νόμισμα πέραν του ευρώ (π.χ. σε δολλάρια Η.Π.Α), για τις ανάγκες της πίστωσης του φόρου αλλοδαπής λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία ευρώ και ξένου νομίσματος, όπως αυτή προκύπτει κατά την ημερομηνία καταβολής του φόρου στην αλλοδαπή που αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή. Η μείωση του φόρου εισοδήματος, κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα. Συνεπώς, εάν ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή είναι υψηλότερος από το φόρο που αναλογεί για το εν λόγω εισόδημα στην Ελλάδα, δεν διενεργείται επιστροφή του επιπλέον φόρου αλλοδαπής στο φορολογούμενο. Επίσης, δεν πραγματοποιείται πίστωση φόρου όταν υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ), εφόσον από τις διατάξεις της οικείας ΣΑΔΦΕ προβλέπεται ότι το συγκεκριμένο εισόδημα απαλλάσσεται από το φόρο στην αλλοδαπή και φορολογείται μόνο στην Ελλάδα. Τέλος, στην περίπτωση που στην αλλοδαπή επιβλήθηκε υψηλότερος φορολογικός συντελεστής από αυτόν που ορίζεται από τις διατάξεις της οικείας ΣΑΔΦΕ, θα πιστώνεται μόνο ο φόρος που προκύπτει βάσει του συντελεστή που ορίζεται στη διμερή ΣΑΔΦΕ.

Όπως έχει προαναφερθεί, πρέπον είναι από τη στιγμή που ο φορολογούμενος κατοικεί μόνιμα στο εξωτερικό να εγγράφεται στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ., δηλαδή στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού (Μετσόβου 4, Αθήνα).

Friday, February 12, 2016


My interview


Αν χάσατε εχθές την συνέντευξή μου με τον καλύτερο δημοσιογράφο της ομογένειας και της Νέας Υόρκης, Δήμητρη Φιλιππίδη, μπορείτε από σήμερα να τη βρείτε εδώ:http://www.hellasfm.us/omogeneia-eidiseis/item/3027-maria-markou-dikigoros.html, http://www.fileswap.com/dl/zM6QyNNIAT/Filippidis_Markou_final.mp3.html

Σ'ευχαριστώ από καρδιάς--το χάρηκα πολύ! Στις καλές φιλίες που δημιουργούνται και όπως πιστεύω και είπα: πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι.

--If you missed my interview with the best journalist of omogeneia and New York, Dimitris Filippidis, you can find it here: http://www.hellasfm.us/omogeneia-eidiseis/item/3027-maria-markou-dikigoros.html, http://www.fileswap.com/dl/zM6QyNNIAT/Filippidis_Markou_final.mp3.html

I thank you, Dimitris, wholeheartedly--I really enjoyed it! To the good friendships which are created and as I deem and said: beyond all we are humans.


Tuesday, February 9, 2016

Οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων εξωτερικού

Αν είστε κάτοικος εξωτερικού και έχετε αποκτήσει εισόδημα στην Ελλάδα, στη περίπτωση που δεν έχετε υπαχθεί στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού, μπορεί να φορολογηθείτε για το παγκόσμιο εισόδημά σας. Πρέπον θα είναι να επιτύχετε να χαρακτηριστείτε φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Παλαιότερα, ήταν πολύ πιο εύκολο κάποιος να χαρακτηρισθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Λόγω των τελευταίων φορολογικών διατάξεων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν ποικίλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Κατωτέρω απαριθμώ τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει ο κάθε κάτοικος εξωτερικού να προβεί:

Κατάθεση αίτησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με συνημμένα τα έντυπα Μ1 (δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων και εν προκειμένω τόπου κατοικίας) και Μ7 (δήλωση σχέσεων φορολογουμένου με σκοπό να δηλωθεί ο φορολογικός εκπρόσωπος) και έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερομένου, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου του στην Ελλάδα. Η δήλωση του φορολογικού εκπροσώπου μπορεί να αναφέρεται και στο πληρεξούσιο που μπορεί να έχει δοθεί σε εντολοδόχους για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Κατάθεση εγγράφων με τα οποία να αποδεικνύεται η φορολογική μεταβολή και κυρίως η μόνιμη κατοικία του φορολογούμενου. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι: α) πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει φορολογικός κάτοικος, β) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε στο άλλο κράτος ή αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους και τέλος γ) σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή με την οποία θα αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) του ενδιαφερομένου με το άλλο κράτος.

Επισημαίνω ότι όσα έγγραφα προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και προέρχονται από άλλο κράτος, πρέπει να έχουν θεωρηθεί με apostille και να έχουν μεταφραστεί επίσημα στην ελληνική γλώσσα. Η προθεσμία για την υποβολή της αιτήσεως και των απαιτούμενων εγγράφων είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου, του επόμενου της αναχώρησης έτους. Αν δε τηρηθεί η απαιτούμενη προθεσμία, τίθεται θέμα επιβολής προστίμου. Η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να αποφανθεί σχετικά με τη φορολογική κατοικία του φορολογούμενου, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής των ανωτέρω δικαιολογητικών.