Tuesday, February 9, 2016

Οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων εξωτερικού

Αν είστε κάτοικος εξωτερικού και έχετε αποκτήσει εισόδημα στην Ελλάδα, στη περίπτωση που δεν έχετε υπαχθεί στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού, μπορεί να φορολογηθείτε για το παγκόσμιο εισόδημά σας. Πρέπον θα είναι να επιτύχετε να χαρακτηριστείτε φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Παλαιότερα, ήταν πολύ πιο εύκολο κάποιος να χαρακτηρισθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Λόγω των τελευταίων φορολογικών διατάξεων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν ποικίλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Κατωτέρω απαριθμώ τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει ο κάθε κάτοικος εξωτερικού να προβεί:

Κατάθεση αίτησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με συνημμένα τα έντυπα Μ1 (δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων και εν προκειμένω τόπου κατοικίας) και Μ7 (δήλωση σχέσεων φορολογουμένου με σκοπό να δηλωθεί ο φορολογικός εκπρόσωπος) και έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερομένου, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου του στην Ελλάδα. Η δήλωση του φορολογικού εκπροσώπου μπορεί να αναφέρεται και στο πληρεξούσιο που μπορεί να έχει δοθεί σε εντολοδόχους για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Κατάθεση εγγράφων με τα οποία να αποδεικνύεται η φορολογική μεταβολή και κυρίως η μόνιμη κατοικία του φορολογούμενου. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι: α) πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει φορολογικός κάτοικος, β) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε στο άλλο κράτος ή αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους και τέλος γ) σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή με την οποία θα αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) του ενδιαφερομένου με το άλλο κράτος.

Επισημαίνω ότι όσα έγγραφα προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και προέρχονται από άλλο κράτος, πρέπει να έχουν θεωρηθεί με apostille και να έχουν μεταφραστεί επίσημα στην ελληνική γλώσσα. Η προθεσμία για την υποβολή της αιτήσεως και των απαιτούμενων εγγράφων είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου, του επόμενου της αναχώρησης έτους. Αν δε τηρηθεί η απαιτούμενη προθεσμία, τίθεται θέμα επιβολής προστίμου. Η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να αποφανθεί σχετικά με τη φορολογική κατοικία του φορολογούμενου, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής των ανωτέρω δικαιολογητικών.







No comments:

Post a Comment