Thursday, May 26, 2016

Οδηγίες αντιμετώπισης των περιπτώσεων υποκλοπής προσωπικών στοιχείων

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας έχει επιφέρει τη δημιουργία και αναπαραγωγή σωρείας ηλεκτρονικών απατών, οι οποίες μέσω της υποκλοπής των προσωπικών στοιχείων, έχουν ως αποτέλεσμα τη πρόκληση σοβαρών οικονομικών απωλειών είτε σε ατομικό είτε σε ευρύτερα επαγγελματικό επίπεδο. Λαμβάνοντας ως συμβάν τη υποκλοπή προσωπικών στοιχείων εντολέως μου τις προάλλες, θα σας αναφέρω επιγραμματικά το τι πρέπει να πράξετε αν αντιληφθείτε ότι έχετε υποπέσει θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών:

1. Μεταβείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας και αναφέρετε την υποκλοπή των προσωπικών σας δεδομένων. Υποβάλετε αναφορά του γεγονότος (Identity Theft Report) και κρατείστε ένα αντίγραφο της αναφοράς ή τον αριθμό αυτής. Αυτό το αντίγραφο θα σας είναι πολύ χρήσιμο στις περαιτέρω ενέργειες για να διαφυλάξετε τα συμφέροντά σας και για τις όποιες επικοινωνίες σας με τα πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα.

2. Παράλληλα υποβάλετε μία ένορκη κατάθεση αναφορικά με τη κλοπή των προσωπικών σας στοιχείων και δημιουργείστε και μία συσχετιζόμενη αναφορά του συμβάντος. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να λάβουν χώρα online, ή μέσω τηλεφώνου (toll-free): 1-877-ID THEFT (877-438-4338); TDD (toll-free): 1-866-653-4261, η μέσω αποστολής ταχυδρομείου στη κατωτέρω διεύθυνση: 600 Pennsylvania Ave., Washington, DC 20580.

3. Στη περίπτωση που ο αριθμός κοινωνικής ασφάλειας (Social Security Number) έχει υποκλαπεί, επικοινωνείστε με την αρμόδια υπηρεσία του Social Security Administration (800-269-0271) και το τμήμα της εφορίας, το Internal Revenue Service (800-829-0433). Μέσω της υποκλοπής του social security number, ο υποκλοπέας/δράστης μπορεί να σκοπεύει να υφαρπάξει την επιστροφή του φόρου ή να αποκτήσει εργασία χρησιμοποιώντας τα υποκλεμμένα στοιχεία.

4. Αν έχει κλαπεί η πιστωτική σας κάρτα ή το βιβλίο επιταγών σας, ενημερώστε αμέσως το τραπεζικό ίδρυμα.

5. Προβείτε σε έλεγχο μέσω του Postal Inspection Service για τυχόν απατηλή αλλαγή διεύθυνσης στο Ταχυδρομείο.

6. Να θέτετε προειδοποιήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες αναφορικά με πιθανές περίεργες συναλλαγές και κινήσεις.

7. Μην δίδετε σε κανέναν τα προσωπικά σας στοιχεία είτε από το τηλέφωνο είτε προφορικά (για παράδειγμα, όταν κάνετε αίτηση για δουλειά ή για χορήγηση δανείου) αν δεν είστε απολύτως σίγουροι για την αξιοπιστία του.

8. Μην δίδετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία σε απάντηση σε email, σε τοποθεσία στο web στην οποία οδηγηθήκατε μέσω ενός εξωτερικού συνδέσμου ή σε ένα αναδυόμενο παράθυρο που εμφανίζεται σε μια πραγματική ιστοσελίδα.

9. Μην κρατάτε οικονομικά στοιχεία σε φορητούς υπολογιστές εκτός εάν είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς οι φορητοί υπολογιστές μπορεί εύκολα να κλαπούν.

Παραμείνετε ψύχραιμοι, σοφοί και ενεργήστε αμέσως σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση. Κατ’ εμέ, ο κόσμος ανήκει στους ενθουσιώδεις ανθρώπους που μπορούν και διατηρούν τη ψυχραιμία τους σε κάθε δύσκολη περίπτωση.



Sunday, May 15, 2016

Ηθική Βλάβη ή Ψυχική Οδύνη;--Δύο συγγενείς αλλά διαφορετικές έννοιες

Kαθώς συζητώ με εντολείς ή με φιλικά πρόσωπα, αρκετές φορές έχω αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς συγχέουν τις έννοιες «Ηθική Βλάβη» και «Ψυχική Οδύνη». Γι’αυτό και σκέφτηκα αυτή τη βδομάδα να ξεδιαλύνω κάπως το πάζλ και όσο γίνεται πιο απλοιϊκά να σας δώσω τη σημασία και την ουσία αυτών των εννοιών στη ζωή μας και κυρίως στην αποκατάσταση των βλαβών μας σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα.
Οι δύο αυτές έννοιες έχουν αρκετά κοινά ζητήματα αλλά και χαρακτηριστικές διαφορές. Η ηθική βλάβη είναι ευρύτερη έννοια, στην οποία εμπεριέχεται κατά κάποιο τρόπο η ψυχική οδύνη. Γενικότερα, η βλάβη που μπορεί να υποστεί κάποιος είναι υλική και μη υλική, δηλαδή ηθική. Πιο συγκεκριμένα, όταν αναφέρομαι σε υλική ζημία, κάνω λόγο σχετικά με απτή, συγκεκριμένη, σαφής και μετρήσιμη ζημία. Για παράδειγμα, υλική ζημία έχουμε σε περιπτώσεις οφειλών χρηματικών ποσών. Αντιθέτως, η ηθική βλάβη δεν είναι άμεσα αποτιμητή σε χρήμα και δεν είναι συγκεκριμένη, όπως μία χρηματική οφειλή. Για το καθορισμό της ηθικής βλάβης, το Δικαστήριο είναι υπεύθυνο να καθορίσει το ύψος της αναλόγως με τα έννομα αγαθά που έχουν πληγεί όπως η προσωπικότητα, η σωματική υγεία και ακεραιότητα, η υπόληψη και η τιμή κάθε ανθρώπου.
Για να υφίσταται ηθική βλάβη, χρειάζεται να έχει υπάρξει μία παράνομη, υπαίτια και άδικη πράξη εκ δόλου ή εξ αμελείας εναντίον του παθόντος. Η πράξη αυτή δε απαιτείται να είναι και ποινικά κολάσιμη πράξη. Σίγουρα θα πρέπει να έχει προκαλέσει στο παθόντα για σύντομο ή μακροχρόνιο χρονικό διάστημα ψυχική διαταραχή, θυμό, λύπη, ταλαιπωρία και γενικότερα άλλα περαιτέρω  δυσμενή συναισθήματα. Η επιδικαστέα υπό του δικαστηρίου χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης είναι εύλογη και ελεύθερη κατά την κρίση του. Ως κριτήρια προσδιορισμού του επιδικαστέου χρηματικού ποσού θεωρούνται παγίως από τη νομολογία κυρίως το είδος και η ένταση της προσβολής, η έκταση της βλάβης, η ηλικία του παθόντος, οι εν γένει συνθήκες τελέσεως της πράξεως, ο βαθμός του πταίσματος του δράστη, αλλά και η τυχόν συνυπαιτιότητα του παθόντος και η περιουσιακή και κοινωνική κατάσταση των μερών.
Από την άλλη μεριά, η ψυχική οδύνη απαιτεί τη θανάτωση του παθόντος είτε εκ δόλου (ανθρωποκτονία - πυροβολισμός θύματος) είτε εξ αμελείας (θανατηφόρο εργατικό ατύχημα). Η αποζημίωση επιδικάζεται στους οικείους του θανόντος, ήτοι στα στενά συγγενικά πρόσωπα σύμφωνα με το Οικογενειακό Δίκαιο, είτε είναι ενήλικα, είτε ανήλικα ή κυοφορούμενα. Όπως μπορείτε εύκολα να επάγετε, οι αποζημιώσεις από ψυχική οδύνη είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές της ηθικής βλάβης καθώς ο θάνατος ενός προσώπου είναι ένα σφοδρό, πολύ δυσάρεστο και μη αναστρέψιμο γεγονός. Η επιδίκαση χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ψυχικής οδύνης στα δικαιούμενα πρόσωπα τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της ύπαρξης μεταξύ αυτών και του θανατωθέντος, όταν αυτός ζούσε, αισθημάτων αγάπης και στοργής.
Τέλος, σε σχέση με τις παραπάνω έννοιες θα ήθελα να επιστήσω τη προσοχή σε όλους τους αναγνώστες και ειδικότερα σε επιχειρήσεις όπως κινηματογράφοι, εκπαιδευτήρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πάρκινγκ, κλπ. και να συστήσω να ασφαλίζετε τις δρατηριότητές σας ή τη λειτουργία των χώρων σας, καθώς όλοι μας σε κάθε δραστηριότητα μας, επαγγελματική ή κοινωνική, είναι πιθανόν να προκαλέσουμε υλική ζημία ή σωματική βλάβη, ή ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη σε άλλους.
Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στην οικογένεια του αδικοχαμένου Νόκα Λαζάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του ξαφνικά και άδικα σε εργατικό ατύχημα. Ήταν το πρώτο εργατικό ατύχημα που χειρίστηκα το 2006 σε αστικό και ποινικό σκέλος και δε θα ξεχάσω ποτέ το δέσιμο που απέκτησα με την οικογένεια του θανόντος. Είναι σα να γνώρισα το θανόντα μέσα από τους οικείους του και νιώθω πλήρως ικανοποιημένη καθώς κατάφερα να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως έπρεπε.






Monday, May 2, 2016

DACA – Ένα ευχάριστο κεφάλαιο στο βιβλίο του μεταναστευτικού κύματος

Χριστός Ανέστη και εύχομαι από καρδιάς σ’ όλους υγεία, ευτυχία και αγάπη. Όπως γνωρίζετε, σκοπός μου είναι να σας ενημερώνω για σημαντικά νομικά θέματα στην Ελλάδα και στην Αμερική. Αυτό που μπορεί να μη ξέρετε είναι ότι κάθε φορά τα θέματα που επιλέγω να θέσω επί τάπητος έχουν προκύψει από τις προσωπικές μου επαφές με τους εντολείς μου για τρέχοντα ζητήματα που τους αφορούν, από συναισθηματικές φορτίσεις ή μηνύματα ατόμων που ζητούν τη βοήθειά μου και κάποιες φορές και από τα βιώματά μου.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης βδομάδας γνώρισα δύο αξιοθαύμαστα και εργατικά κορίτσια που ήρθαν παράνομα στην Αμερική σε πολύ νεαρή ηλικία και ζούσαν έκνομα όλο αυτό το καιρό μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Εκείνο το καλοκαίρι ήμουν ακόμα στο Τέξας και θυμάμαι σα τώρα τη κοσμοσυρροή στα μεταναστευτικά γραφεία. Για να σας ανατρέξω στο παρελθόν, το καλοκαίρι του 2012 η διοίκηση του Ομπάμα εισήγαγε την Αμερικάνικη μεταναστευτική πολιτική με την ονομασία «Αναβληθείσα ενέργεια για αφίξεις παιδικής ηλικίας» (Deferred Action for Childhood Arrivals - DACA) που επιτρέπει σε συγκεκριμένους παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στην Αμερική πριν τα δέκατα έκτα (16) γενέθλιά τους και πριν τον Ιούνιο του 2007 να λαμβάνουν διετή άδεια εργασίας και απαλλαγή από την απέλαση. Το DACA μπορεί να παρέχει μη-μεταναστευτικό νόμιμο καθεστώς, αλλά δε δίδει το έναυσμα για την υποβολή αιτήσεως για υπηκόοτητα.

Συνεπώς, αν αμέχρι τις 15 Ιουνίου του 2012:

Ήσασταν κάτω από 31 ετών

Ήρθατε στην Αμερική πριν τα δέκατα έκτα γενέθλιά σας

Παραμένετε στην Αμερική από τις 15 Ιουνίου του 2012 μέχρι σήμερον και κατά την υποβολή της αιτήσεως για DACA

Ήσασταν παράνομος/η την 15η Ιουνίου του 2012

Παρακολουθείτε ή έχετε αποφοιτήσει από σχολείο
Δεν έχετε διαπράξει κακούργημα ή σημαντικό πλημέλλημα και δεν είστε επικίνδυνος/η για την εθνική και δημόσια ασφάλεια

Τότε θα έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να εισέλθετε στο καθεστώς DACA που θα σας προσφέρει νόμιμη διαμονή και εργασία.

Το ταξίδι της ζωής, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα. Ας κάνουμε τη πραγματικότητά μας όσο πιο ονειρεμένη γίνεται. Η επιτυχία του Αμερικάνικου ονείρου είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός.