Monday, May 2, 2016

DACA – Ένα ευχάριστο κεφάλαιο στο βιβλίο του μεταναστευτικού κύματος

Χριστός Ανέστη και εύχομαι από καρδιάς σ’ όλους υγεία, ευτυχία και αγάπη. Όπως γνωρίζετε, σκοπός μου είναι να σας ενημερώνω για σημαντικά νομικά θέματα στην Ελλάδα και στην Αμερική. Αυτό που μπορεί να μη ξέρετε είναι ότι κάθε φορά τα θέματα που επιλέγω να θέσω επί τάπητος έχουν προκύψει από τις προσωπικές μου επαφές με τους εντολείς μου για τρέχοντα ζητήματα που τους αφορούν, από συναισθηματικές φορτίσεις ή μηνύματα ατόμων που ζητούν τη βοήθειά μου και κάποιες φορές και από τα βιώματά μου.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης βδομάδας γνώρισα δύο αξιοθαύμαστα και εργατικά κορίτσια που ήρθαν παράνομα στην Αμερική σε πολύ νεαρή ηλικία και ζούσαν έκνομα όλο αυτό το καιρό μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Εκείνο το καλοκαίρι ήμουν ακόμα στο Τέξας και θυμάμαι σα τώρα τη κοσμοσυρροή στα μεταναστευτικά γραφεία. Για να σας ανατρέξω στο παρελθόν, το καλοκαίρι του 2012 η διοίκηση του Ομπάμα εισήγαγε την Αμερικάνικη μεταναστευτική πολιτική με την ονομασία «Αναβληθείσα ενέργεια για αφίξεις παιδικής ηλικίας» (Deferred Action for Childhood Arrivals - DACA) που επιτρέπει σε συγκεκριμένους παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στην Αμερική πριν τα δέκατα έκτα (16) γενέθλιά τους και πριν τον Ιούνιο του 2007 να λαμβάνουν διετή άδεια εργασίας και απαλλαγή από την απέλαση. Το DACA μπορεί να παρέχει μη-μεταναστευτικό νόμιμο καθεστώς, αλλά δε δίδει το έναυσμα για την υποβολή αιτήσεως για υπηκόοτητα.

Συνεπώς, αν αμέχρι τις 15 Ιουνίου του 2012:

Ήσασταν κάτω από 31 ετών

Ήρθατε στην Αμερική πριν τα δέκατα έκτα γενέθλιά σας

Παραμένετε στην Αμερική από τις 15 Ιουνίου του 2012 μέχρι σήμερον και κατά την υποβολή της αιτήσεως για DACA

Ήσασταν παράνομος/η την 15η Ιουνίου του 2012

Παρακολουθείτε ή έχετε αποφοιτήσει από σχολείο
Δεν έχετε διαπράξει κακούργημα ή σημαντικό πλημέλλημα και δεν είστε επικίνδυνος/η για την εθνική και δημόσια ασφάλεια

Τότε θα έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να εισέλθετε στο καθεστώς DACA που θα σας προσφέρει νόμιμη διαμονή και εργασία.

Το ταξίδι της ζωής, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα. Ας κάνουμε τη πραγματικότητά μας όσο πιο ονειρεμένη γίνεται. Η επιτυχία του Αμερικάνικου ονείρου είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός.





No comments:

Post a Comment