Wednesday, April 13, 2016


Οι νέοι λαχταρούν τη περιπέτεια, ενώ οι γηραιότεροι την ασφάλεια

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξα τις τελευταίες μέρες που η ζωή μου ήτο ολίγον ταραχώδης: από τη τσάντα μου που έπεσε από τον 71ο όροφο κτηρίου στο Μανχάτταν μέχρι το τροχαίο ατύχημα που είχα ενώ μετέβαινα σε επαγγελματικό ταξίδι. Οι νεότεροι άνθρωποι αναζητούμε τη περιπέτεια, την αδρεναλίνη, το κάτι που θα μας απογειώσει. Από την άλλη μεριά, οι γηραιότεροι πάντοτε ψάχνουν να βρουν την ασφάλεια και τη γαλήνη, που θα τους εξασφαλίσει. Ο εξαίρετος Σόλων ανέφερε «Γηράσκω αεί πολλά διδασκόμενος», ήτοι ότι όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο μαθαίνουμε. Καθώς συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτή τη ρήση, δηλαδή ότι το ταξίδι της ζωή μας είναι μία διαδρομή δια βίου μάθησης, γι’ αυτό και αποφάσισα να αναφερθώ αυτή τη βδομάδα στην ασφάλεια αυτή που επιζητούν οι γηραιότεροι μετά από πολλά χρόνια αδιάκοπης και σκληρής εργασίας και πιο συγκεκριμένα στην παροχή συντάξεως στην Ελλάδα και Αμερική.
Μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, από την 1η Σεπτεμβρίου του 1994 έχει επικυρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία αναφορικά με τη προστασία των ατόμων που εργάζονται ή έχουν εργαστεί και στις δύο χώρες. Σκοπός αυτής της συμφωνίας ήτο να βοηθήσει τους ανθρώπους να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη, προνόμια ανικανότητας ή επιζώντων κληρονόμων σύμφωνα με το ασφαλιστικό σύστημα της μίας ή και των δύο χωρών. Επιπροσθέτως, παρέχει βοήθεια σε όσους θα αναγκάζονταν να καταβάλουν φόρους κοινωνικής ασφάλειας και στις δύο χώρες για τα ίδια εισοδήματα. Η συμφωνία αυτή μόνο δε καλύπτει προνόμια σύμφωνα με το U.S. Medicare program ή το Supplemental Security Income (SSI) program. Μέσω αυτής της συμφωνίας μπορείτε να αιτηθείτε πιστοποιητικό ασφάλισης ή απαλλαγής από τους φόρους κοινωνικής ασφάλειας για να το χρησιμοποιήσετε στο ασφαλιστικό σας ταμείο στην Ελλάδα μέσω αποστολής της αιτήσεώς σας με τα απαιραίτητα δικαιολογητικά και τις απαραίτητες πληροφορίες στο αρμόδιο γραφείο κοινωνικής ασφάλειας στη Βαλτιμόρη στη πολιτεία Maryland.
Στις περισσότερες υποθέσεις, η Αμερικάνικη διοίκηση της κοινωνικής ασφάλισης διακόπτει τις καταβολές συντάξεων στους μη Αμερικανούς πολίτες αν οι τελευταίοι παραμείνουν εκτός Αμερικής για παραπάνω από έξι μήνες συνεχώς. Για να υπάρξει συνέχιση της καταβολής συντάξεως, αυτά τα άτομα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αμερική και να παραμείνουν για ένα ολόκληρο έτος. Παρόλα ταύτα, για εμάς τους Έλληνες λόγω της προαναφερθείσας συνφωνίας, η καταβολή συντάξεως μπορεί να συνεχίσει κανονικά ενώ βρισκόμαστε στην Ελλάδα αν επίσης πληρούνται και οι ανάλογες προϋποθέσεις του νόμου. Καθώς τα συνταξιοδοτικά θέματα είναι πολυδιάστατα και περίπλοκα, αναλυτικότερες πληροφορίες επ’ αυτών θα δοθούν στην εκπομπή του Δημήτρη Φιλιππίδη «Πρωϊνό στη Νέα Υόρκη» την ερχόμενη Παρασκευή.



No comments:

Post a Comment