Thursday, May 26, 2016

Οδηγίες αντιμετώπισης των περιπτώσεων υποκλοπής προσωπικών στοιχείων

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας έχει επιφέρει τη δημιουργία και αναπαραγωγή σωρείας ηλεκτρονικών απατών, οι οποίες μέσω της υποκλοπής των προσωπικών στοιχείων, έχουν ως αποτέλεσμα τη πρόκληση σοβαρών οικονομικών απωλειών είτε σε ατομικό είτε σε ευρύτερα επαγγελματικό επίπεδο. Λαμβάνοντας ως συμβάν τη υποκλοπή προσωπικών στοιχείων εντολέως μου τις προάλλες, θα σας αναφέρω επιγραμματικά το τι πρέπει να πράξετε αν αντιληφθείτε ότι έχετε υποπέσει θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών:

1. Μεταβείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας και αναφέρετε την υποκλοπή των προσωπικών σας δεδομένων. Υποβάλετε αναφορά του γεγονότος (Identity Theft Report) και κρατείστε ένα αντίγραφο της αναφοράς ή τον αριθμό αυτής. Αυτό το αντίγραφο θα σας είναι πολύ χρήσιμο στις περαιτέρω ενέργειες για να διαφυλάξετε τα συμφέροντά σας και για τις όποιες επικοινωνίες σας με τα πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα.

2. Παράλληλα υποβάλετε μία ένορκη κατάθεση αναφορικά με τη κλοπή των προσωπικών σας στοιχείων και δημιουργείστε και μία συσχετιζόμενη αναφορά του συμβάντος. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να λάβουν χώρα online, ή μέσω τηλεφώνου (toll-free): 1-877-ID THEFT (877-438-4338); TDD (toll-free): 1-866-653-4261, η μέσω αποστολής ταχυδρομείου στη κατωτέρω διεύθυνση: 600 Pennsylvania Ave., Washington, DC 20580.

3. Στη περίπτωση που ο αριθμός κοινωνικής ασφάλειας (Social Security Number) έχει υποκλαπεί, επικοινωνείστε με την αρμόδια υπηρεσία του Social Security Administration (800-269-0271) και το τμήμα της εφορίας, το Internal Revenue Service (800-829-0433). Μέσω της υποκλοπής του social security number, ο υποκλοπέας/δράστης μπορεί να σκοπεύει να υφαρπάξει την επιστροφή του φόρου ή να αποκτήσει εργασία χρησιμοποιώντας τα υποκλεμμένα στοιχεία.

4. Αν έχει κλαπεί η πιστωτική σας κάρτα ή το βιβλίο επιταγών σας, ενημερώστε αμέσως το τραπεζικό ίδρυμα.

5. Προβείτε σε έλεγχο μέσω του Postal Inspection Service για τυχόν απατηλή αλλαγή διεύθυνσης στο Ταχυδρομείο.

6. Να θέτετε προειδοποιήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες αναφορικά με πιθανές περίεργες συναλλαγές και κινήσεις.

7. Μην δίδετε σε κανέναν τα προσωπικά σας στοιχεία είτε από το τηλέφωνο είτε προφορικά (για παράδειγμα, όταν κάνετε αίτηση για δουλειά ή για χορήγηση δανείου) αν δεν είστε απολύτως σίγουροι για την αξιοπιστία του.

8. Μην δίδετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία σε απάντηση σε email, σε τοποθεσία στο web στην οποία οδηγηθήκατε μέσω ενός εξωτερικού συνδέσμου ή σε ένα αναδυόμενο παράθυρο που εμφανίζεται σε μια πραγματική ιστοσελίδα.

9. Μην κρατάτε οικονομικά στοιχεία σε φορητούς υπολογιστές εκτός εάν είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς οι φορητοί υπολογιστές μπορεί εύκολα να κλαπούν.

Παραμείνετε ψύχραιμοι, σοφοί και ενεργήστε αμέσως σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση. Κατ’ εμέ, ο κόσμος ανήκει στους ενθουσιώδεις ανθρώπους που μπορούν και διατηρούν τη ψυχραιμία τους σε κάθε δύσκολη περίπτωση.



No comments:

Post a Comment