Tuesday, March 1, 2016

Η υποχρέωση των κατοίκων εξωτερικού στη καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α

Το 1986, το έτος που γεννήθηκα, ο Γεώργιος Γερολυμάτος τραγούδησε το λαϊκό άσμα «Πληρώνω φόρο καρδιάς». Ωστόσο, οι κάτοικοι εξωτερικού αντί φόρο καρδίας θα αναγκαστούν και φέτος να καταβάλουν στο Ελληνικό κράτος τον ενιαίο φόρο ιδιοκτήτων ακίνητων (ΕΝ.Φ.Ι.Α), αν κατέχουν στην πατρίδα μας δικαιώματα σε ακίνητη περιουσία. O ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι ένας νέος φόρος που προέκυψε από την αντικατάσταση του χαρατσιού (ΕΕΤΑ) και του ΦΑΠ. Το κράτος επιβάλλει το φόρο αυτό σ’ όλους τους ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουνε στην κατοχή τους.

Το κύριο ζήτημα είναι ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι μόνιμος και θα χρειαστεί να τον πληρώνουμε κάθε έτος. Συγκεκριμένα, αφορά όχι μόνο κατοικίες αλλά και οικόπεδα και αγροτεμάχια. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, τον όροφο της κατοικίας, την παλαιότητα, την τιμή ζώνης, κλπ. Σημαντικό είναι να ελέγχετε τα φορολογικά σας αρχεία μέσω του taxisnet.

Για να υπολογιστεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α, θα πρέπει να υποβάλουμε το έντυπο Ε9 ηλεκτρονικά μέσω του taxinet. Αν δεν έχει υπάρξει κάποια μεταβολή, η εκκαθάριση θα λάβει αυτόματα τα στοιχεία από τη προηγούμενη χρονιά. Όπως έχω επισημάνει προηγουμένως, όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού άνω των 185 ημερών φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στην πατρίδα μας και όχι για το παγκόσμιο εισόδημα τους. Ωστόσο, για να ισχύσει αυτό θα πρέπει να έχουν δηλώσει στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. την μεταβολή της κατοικίας τους και την χώρα που πλέον κατοικούν. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να έχουν ορίσει στην Ελλάδα φορολογικό εκπρόσωπο μέσω πληρεξουσίου που θα έχει προηγουμένως ετοιμαστεί. Όπως είναι φυσικό, ο φορολογικός κάτοικος θα πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδας.

Αναφορικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν υφίσταται αφορολόγητο και δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικρή ιδιοκτησία. Ο φόρος επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ανά ακίνητο, σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα και μη ακίνητα, σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. Η κλίμακα του κύριου φόρου για τα κτίρια και τα αγροτεμάχια έχει αρνητική προοδευτικότητα, επιβαρύνοντας αναλογικά περισσότερο τα ακίνητα σε περιοχές με μικρότερη τιμή ζώνης. Όπως συμπεραίνεται, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι ένας φόρος χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες όπου, ο φόρος ακίνητης περιουσίας ή περιουσίας εν γένει, κατευθύνεται σε συγκεκριμένες ανταποδοτικές δαπάνες, και κυρίως αποτελεί πόρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, θα συμβούλευα όλους τους κατοίκους εξωτερικού να ελέγχουν ενδελεχώς το εκκαθαριστικό  σημείωμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α, το οποίο μπορεί να το τυπωθεί μέσω του taxisnet, καθώς έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν εσφαλμένες καταχωρήσεις ακινήτων με συνέπεια να καταβάλουν οι φορολογούμενοι αδίκως επιπλέον φόρο. Επειδή η εφαρμογή του Ε9 μπορεί να είναι πολύπλοκη, καλό θα είναι να την υποβάλει και να την ελέγχει κάποιος φοροτεχνικός.



No comments:

Post a Comment