Monday, March 14, 2016

Πως να γίνεις Έλληνας πολίτης όταν κατοικείς στο εξωτερικό:

Αν και ζω αρκετά χρόνια στην Αμερική και είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω ζήσει και αποκτήσει εδώ, η καρδιά μου είναι Ελληνική. Έλληνας δε γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι κιόλας. Αρκεί να το νιώθεις και να τιμάς καθημερινά τη πατρίδα και τα ήθη και έθιμά μας με το φιλότιμο και το σεβασμό που αρμόζει στη χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική ομογένεια δημιουργήθηκε και ανήλθε σημαντικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τη δεκαετία του 1960. Με τη πάροδο όμως των ετών, οι Ελληνοαμερικάνοι δραστηριοποιήθηκαν σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα πλέον να κυριαρχούμε σχεδόν σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α. Για να συνεχιστεί όμως αυτή η μεγαλόπνοη πορεία μας ως Έλλληνες, θα πρέπει να στοχεύουμε στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, δηλαδή την πολιτογράφηση. Το ότι κάποιος είναι ομογενής, αυτό δε σημαίνει νομικά ότι είναι Έλληνας ιθαγενής. Ο ομογενής έχει την Ελληνική εθνικότητα, αλλά αν δεν έχει πολιτογραφηθεί ως Έλληνας, δε θεωρείται Έλληνας πολίτης και συνεπώς δεν υφίσταται νομικός δεσμός μεταξύ αυτού και του Ελληνικού κράτους. Ας δούμε όμως πως μπορείτε να αποκτήσετε την ελληνική ιθαγένεια:

Καταρχάς, θα πρέπει να είστε ενήλικος, δηλαδή να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας κατά το χρόνο υποβολής της αιτήσεως. Δεύτερον, δε θα πρέπει να έχετε καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή, ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμησης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησης τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών στην Ελλάδα και τέλος να μην εκκρεμεί σε βάρος σας απόφαση απέλασης. Εξίσου σημαντικό είναι ο αιτών/η αιτούσα να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.


Για την υποβολή της αιτήσεως και των λοιπών δικαιολογητικών θα χρειαστεί να μεταβείτε στο Ελληνικό Προξενείο του τόπου κατοικίας σας με τη παρουσία δύο Ελλήνων πολιτών ως μαρτύρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα δημόσια έγγραφα  που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές, θα πρέπει να είναι επικυρωμένα και με την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) αν η χώρα έκδοσης έχει προσχωρήσει στην Σύμβαση αυτή.  Μετά την υποβολή της αιτήσεως πολιτογράφησης και των λοιπων δικαιολογητικών, ο φάκελος σας θα διαβιβασθεί μετά την έκθεση που θα συντάξει ο Πρόξενος για το πρόσωπό σας στη Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών στην Ελλάδα. Η αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ύστερα από εξέταση των στοιχείων του φακέλου σας και τη γνώµη του Υπουργείου Δηµόσιας Τάξης θα εισηγηθεί στον Υπουργού Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης την αποδοχή ή µη του αιτήµατός σας για πολιτογράφηση. Αν ο Υπουργός κάνει δεκτή την αίτησή σας, η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αποκτήσετε την ελληνική σας ιθαγένεια την ημέρα που θα δώσει τον Όρκο του Έλληνα πολίτη. Πάντα Έλληνες! Πάντα άξιοι!

No comments:

Post a Comment