Thursday, March 10, 2016

Ελληνικά Ακίνητα: 

Οδηγίες για μία σωστή & επιτυχημένη επένδυση

Όπως αναφέρει και η γνωστή Ελληνική μας παροιμία και λαϊκό άσμα: «Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια». Συνεπώς, για να αρχίσετε μία καλή και σωστή επένδυση σε ακίνητη περιουσία και να αποφύγετε τους μπελάδες και τα προβλήματα, πρέπον θα είναι να έχετε αναλογιστεί τις παρακάτω παραμέτρους και ενέργειες:

Καταρχάς, ορθό είναι πρώτα να επιλέξετε τη περιοχή που επιθυμείτε να αγοράσετε το ακίνητο. Σε σχέση με το ύψος των χρημάτων που μπορείτε να διαθέσετε, προβείτε σε έρευνα αγοράς της συγκεκριμένης περιοχής με τη βοήθεια ενός επαγγελματία κτηματομεσίτη που τον εμπιστεύεστε ή σας τον έχουν προτείνει. Επισημαίνω αυτό το σημείο καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι η τιμή πώλησης ακινήτου παρουσιάζεται πολλές φορές πολύ υψηλότερη από την πραγματική τιμή, γι’ αυτό και θα πρέπει να αξιολογείτε όλες τις περιστάσεις και να συνεργάζεστε με άτομα που τα εμπιστεύεστε και θεωρείτε ότι θα προστατεύσουν τα συμφέροντά σας.

Μετέπειτα, θα πρέπει να ερευνήσετε και να ενημερωθείτε για τα επιπλέον έξοδα, εκτός του τιμήματος της αγοραπωλησίας, όπως είναι π.χ. τα συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα, έξοδα υποθηκοφυλακείου και κτηματολογίου, φόρο μεταβίβασης του ακινήτου, έξοδα πολιτικού μηχανικού, αν χρειαστεί, κλπ. Ο δικηγόρος που θα αναλάβει την υπόθεσή σας θα πρέπει να σας ενημερώσει για τις διαδικασίες αγοράς του ακινήτου και για το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί μέχρι την περαίωση της όλης διαδικασίας.

Ακολούθως, μεταβείτε στην κατά τόπο αρμόδια Πολεοδομία για να ελέγξετε αν υπάρχουν τυχόν ζητήματα με το εν λόγω ακίνητο. Επίσης, ελέγξετε αν θα λάβουν χώρα ενδεχόμενα προγραμματισμένα έργα στην περιοχή όπου κείται το ακίνητο γιατί αν τα έργα σκοπεύουν να αναβαθμίσουν την περιοχή, το ακίνητο θα αποκτήσει υπεραξία, αλλιώς αν τα έργα πρόκειται να υποβαθμίσουν την περιοχή όπως π.χ. η δημιουργία γέφυρων ή μονοδρομίσεων πλησίον του ακινήτου, τότε θα πρέπει να αναλογιστείτε αυτή τη παράμετρο, καθώς αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την αξία του ακινήτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή όπου η γη έχει μικτή χρήση, τότε θα πρέπει να ερωτήσετε την οικεία Πολεοδομία τι θα μπορεί να οικοδομηθεί.

Επιπροσθέτως, δόκιμο θα είναι να προσλάβετε ένα πολιτικό μηχανικό να ελέγξει τεχνικά το ακίνητο για πιθανά προβλήματα και ελαττώματα. Στη περίπτωση αγοράς ημιτελούς ακινήτου, θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος αποπεράτωσης με τη βοήθεια του πολιτικού μηχανικού. Επιπλέον, αν το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικό χώρο ή ζώνη, ενημερωθείτε από την αρχαιολογική υπηρεσία σε ποια ζώνη βρίσκεται το ακίνητο, καθώς αν υπάρξουν αρχαιολογικά ευρήματα, θα απαιτηθούν εργασίες από την υπηρεσία και εσείς θα βρεθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα. Τέλος, αν το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου πόλεως ενημερωθείτε πάλι από την Πολεοδομία για τους όρους δόμησης, με σκοπό να μάθετε αν μπορείτε να χτίσετε και τι ακριβώς και συνακόλουθα να συνυπολογίσετε τις εν λόγω δαπάνες.

Στη συνέχεια, προβείτε σε ενδελεχή έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου από το οικείο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολόγιο. Αυτή η ένεργεια είναι πολύ απαραίτητη, έτσι ώστε να αποφευχθούν ζητήματα καταπατήσεως της περιουσίας, διεκδικητικών αγωγών από τρίτους, χρησικτησίες, κλπ. Αν προβείτε σε αγορά διαμερίσματος, θα πρέπει να λάβετε γνώση για το κανονισμό της πολυκατοικίας, καθώς θα πρέπει να συμμορφώνεστε μ’ αυτόν αναφορικά με τη χρήση των διαμερισμάτων και των κοινόχρηστων χώρων. Σ’αυτό το σημείο ο δικηγόρος σας θα παίξει σπουδαίο ρόλο σχετικά με τη συλλογή, μελέτη και αξιολόγηση των εγγράφων. 

Εν κατακλείδι, η επένδυση αγοράς ακινήτου είναι πολύ σοβαρή ενέργεια, καθώς μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει δραματικά την καθαρή αξία της περιουσίας σας. Γι’ αυτό, πάντα συνιστώ ολοκληρωμένο έλεγχο, ακρίβεια, υπευθυνότητα, σύνεση, προσοχή, ψυχραιμία και ανάθεση των εργασιών σας σε άτομα που εμπιστεύεστε.








No comments:

Post a Comment