Wednesday, August 10, 2016


You never know the biggest day of your life is going to be the biggest. The days you think are going to be the big ones, they are never as big as you make them out to be in your head. It's the regular days, the ones that start out normal. Those are the days that end up being the biggest. Today is one such day. Last year around this time I filed the articles of incorporation of my law firm. One amazing and successful year has already passed.

Life is not easy for any of us. We must have perseverance and, above all, confidence in ourselves. We must believe we are gifted for something and that this thing must be attained. Whatever you do, be different. If you are different, you will stand out. You can have unbelievable intelligence, connections, opportunities fall out of the sky. But in the end, hard work is the true and enduring characteristic of successful people.

From the time I remember myself, I have taken my life in my owns hands and then I learned how to sail my ship. Where there is love, inspiration, responsibility, ethics, and discipline, I do not think you can go wrong. Women can work hard and create wonderful things in this world. Hence, Markou thanks you for making her Global, for making her dream come true--namely to offer high quality Legal services and for giving her the great opportunity to work with a Group of amazing people and professionals. Thank you so much, MM #‎1year‬ ‪#‎MarkouGlobalLegalGroup‬‪#‎Tomanymoreyears‬



Thursday, June 9, 2016

You can watch my mentoring webinar here--Thank you very much ALLILONNET! My true pleasure to be a mentor. The video starts at 11:40. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?v=xVipRz8k3sQ

Thursday, May 26, 2016

Οδηγίες αντιμετώπισης των περιπτώσεων υποκλοπής προσωπικών στοιχείων

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας έχει επιφέρει τη δημιουργία και αναπαραγωγή σωρείας ηλεκτρονικών απατών, οι οποίες μέσω της υποκλοπής των προσωπικών στοιχείων, έχουν ως αποτέλεσμα τη πρόκληση σοβαρών οικονομικών απωλειών είτε σε ατομικό είτε σε ευρύτερα επαγγελματικό επίπεδο. Λαμβάνοντας ως συμβάν τη υποκλοπή προσωπικών στοιχείων εντολέως μου τις προάλλες, θα σας αναφέρω επιγραμματικά το τι πρέπει να πράξετε αν αντιληφθείτε ότι έχετε υποπέσει θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών:

1. Μεταβείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας και αναφέρετε την υποκλοπή των προσωπικών σας δεδομένων. Υποβάλετε αναφορά του γεγονότος (Identity Theft Report) και κρατείστε ένα αντίγραφο της αναφοράς ή τον αριθμό αυτής. Αυτό το αντίγραφο θα σας είναι πολύ χρήσιμο στις περαιτέρω ενέργειες για να διαφυλάξετε τα συμφέροντά σας και για τις όποιες επικοινωνίες σας με τα πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα.

2. Παράλληλα υποβάλετε μία ένορκη κατάθεση αναφορικά με τη κλοπή των προσωπικών σας στοιχείων και δημιουργείστε και μία συσχετιζόμενη αναφορά του συμβάντος. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να λάβουν χώρα online, ή μέσω τηλεφώνου (toll-free): 1-877-ID THEFT (877-438-4338); TDD (toll-free): 1-866-653-4261, η μέσω αποστολής ταχυδρομείου στη κατωτέρω διεύθυνση: 600 Pennsylvania Ave., Washington, DC 20580.

3. Στη περίπτωση που ο αριθμός κοινωνικής ασφάλειας (Social Security Number) έχει υποκλαπεί, επικοινωνείστε με την αρμόδια υπηρεσία του Social Security Administration (800-269-0271) και το τμήμα της εφορίας, το Internal Revenue Service (800-829-0433). Μέσω της υποκλοπής του social security number, ο υποκλοπέας/δράστης μπορεί να σκοπεύει να υφαρπάξει την επιστροφή του φόρου ή να αποκτήσει εργασία χρησιμοποιώντας τα υποκλεμμένα στοιχεία.

4. Αν έχει κλαπεί η πιστωτική σας κάρτα ή το βιβλίο επιταγών σας, ενημερώστε αμέσως το τραπεζικό ίδρυμα.

5. Προβείτε σε έλεγχο μέσω του Postal Inspection Service για τυχόν απατηλή αλλαγή διεύθυνσης στο Ταχυδρομείο.

6. Να θέτετε προειδοποιήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες αναφορικά με πιθανές περίεργες συναλλαγές και κινήσεις.

7. Μην δίδετε σε κανέναν τα προσωπικά σας στοιχεία είτε από το τηλέφωνο είτε προφορικά (για παράδειγμα, όταν κάνετε αίτηση για δουλειά ή για χορήγηση δανείου) αν δεν είστε απολύτως σίγουροι για την αξιοπιστία του.

8. Μην δίδετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία σε απάντηση σε email, σε τοποθεσία στο web στην οποία οδηγηθήκατε μέσω ενός εξωτερικού συνδέσμου ή σε ένα αναδυόμενο παράθυρο που εμφανίζεται σε μια πραγματική ιστοσελίδα.

9. Μην κρατάτε οικονομικά στοιχεία σε φορητούς υπολογιστές εκτός εάν είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς οι φορητοί υπολογιστές μπορεί εύκολα να κλαπούν.

Παραμείνετε ψύχραιμοι, σοφοί και ενεργήστε αμέσως σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση. Κατ’ εμέ, ο κόσμος ανήκει στους ενθουσιώδεις ανθρώπους που μπορούν και διατηρούν τη ψυχραιμία τους σε κάθε δύσκολη περίπτωση.



Sunday, May 15, 2016

Ηθική Βλάβη ή Ψυχική Οδύνη;--Δύο συγγενείς αλλά διαφορετικές έννοιες

Kαθώς συζητώ με εντολείς ή με φιλικά πρόσωπα, αρκετές φορές έχω αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς συγχέουν τις έννοιες «Ηθική Βλάβη» και «Ψυχική Οδύνη». Γι’αυτό και σκέφτηκα αυτή τη βδομάδα να ξεδιαλύνω κάπως το πάζλ και όσο γίνεται πιο απλοιϊκά να σας δώσω τη σημασία και την ουσία αυτών των εννοιών στη ζωή μας και κυρίως στην αποκατάσταση των βλαβών μας σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα.
Οι δύο αυτές έννοιες έχουν αρκετά κοινά ζητήματα αλλά και χαρακτηριστικές διαφορές. Η ηθική βλάβη είναι ευρύτερη έννοια, στην οποία εμπεριέχεται κατά κάποιο τρόπο η ψυχική οδύνη. Γενικότερα, η βλάβη που μπορεί να υποστεί κάποιος είναι υλική και μη υλική, δηλαδή ηθική. Πιο συγκεκριμένα, όταν αναφέρομαι σε υλική ζημία, κάνω λόγο σχετικά με απτή, συγκεκριμένη, σαφής και μετρήσιμη ζημία. Για παράδειγμα, υλική ζημία έχουμε σε περιπτώσεις οφειλών χρηματικών ποσών. Αντιθέτως, η ηθική βλάβη δεν είναι άμεσα αποτιμητή σε χρήμα και δεν είναι συγκεκριμένη, όπως μία χρηματική οφειλή. Για το καθορισμό της ηθικής βλάβης, το Δικαστήριο είναι υπεύθυνο να καθορίσει το ύψος της αναλόγως με τα έννομα αγαθά που έχουν πληγεί όπως η προσωπικότητα, η σωματική υγεία και ακεραιότητα, η υπόληψη και η τιμή κάθε ανθρώπου.
Για να υφίσταται ηθική βλάβη, χρειάζεται να έχει υπάρξει μία παράνομη, υπαίτια και άδικη πράξη εκ δόλου ή εξ αμελείας εναντίον του παθόντος. Η πράξη αυτή δε απαιτείται να είναι και ποινικά κολάσιμη πράξη. Σίγουρα θα πρέπει να έχει προκαλέσει στο παθόντα για σύντομο ή μακροχρόνιο χρονικό διάστημα ψυχική διαταραχή, θυμό, λύπη, ταλαιπωρία και γενικότερα άλλα περαιτέρω  δυσμενή συναισθήματα. Η επιδικαστέα υπό του δικαστηρίου χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης είναι εύλογη και ελεύθερη κατά την κρίση του. Ως κριτήρια προσδιορισμού του επιδικαστέου χρηματικού ποσού θεωρούνται παγίως από τη νομολογία κυρίως το είδος και η ένταση της προσβολής, η έκταση της βλάβης, η ηλικία του παθόντος, οι εν γένει συνθήκες τελέσεως της πράξεως, ο βαθμός του πταίσματος του δράστη, αλλά και η τυχόν συνυπαιτιότητα του παθόντος και η περιουσιακή και κοινωνική κατάσταση των μερών.
Από την άλλη μεριά, η ψυχική οδύνη απαιτεί τη θανάτωση του παθόντος είτε εκ δόλου (ανθρωποκτονία - πυροβολισμός θύματος) είτε εξ αμελείας (θανατηφόρο εργατικό ατύχημα). Η αποζημίωση επιδικάζεται στους οικείους του θανόντος, ήτοι στα στενά συγγενικά πρόσωπα σύμφωνα με το Οικογενειακό Δίκαιο, είτε είναι ενήλικα, είτε ανήλικα ή κυοφορούμενα. Όπως μπορείτε εύκολα να επάγετε, οι αποζημιώσεις από ψυχική οδύνη είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές της ηθικής βλάβης καθώς ο θάνατος ενός προσώπου είναι ένα σφοδρό, πολύ δυσάρεστο και μη αναστρέψιμο γεγονός. Η επιδίκαση χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ψυχικής οδύνης στα δικαιούμενα πρόσωπα τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της ύπαρξης μεταξύ αυτών και του θανατωθέντος, όταν αυτός ζούσε, αισθημάτων αγάπης και στοργής.
Τέλος, σε σχέση με τις παραπάνω έννοιες θα ήθελα να επιστήσω τη προσοχή σε όλους τους αναγνώστες και ειδικότερα σε επιχειρήσεις όπως κινηματογράφοι, εκπαιδευτήρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πάρκινγκ, κλπ. και να συστήσω να ασφαλίζετε τις δρατηριότητές σας ή τη λειτουργία των χώρων σας, καθώς όλοι μας σε κάθε δραστηριότητα μας, επαγγελματική ή κοινωνική, είναι πιθανόν να προκαλέσουμε υλική ζημία ή σωματική βλάβη, ή ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη σε άλλους.
Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στην οικογένεια του αδικοχαμένου Νόκα Λαζάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του ξαφνικά και άδικα σε εργατικό ατύχημα. Ήταν το πρώτο εργατικό ατύχημα που χειρίστηκα το 2006 σε αστικό και ποινικό σκέλος και δε θα ξεχάσω ποτέ το δέσιμο που απέκτησα με την οικογένεια του θανόντος. Είναι σα να γνώρισα το θανόντα μέσα από τους οικείους του και νιώθω πλήρως ικανοποιημένη καθώς κατάφερα να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως έπρεπε.






Monday, May 2, 2016

DACA – Ένα ευχάριστο κεφάλαιο στο βιβλίο του μεταναστευτικού κύματος

Χριστός Ανέστη και εύχομαι από καρδιάς σ’ όλους υγεία, ευτυχία και αγάπη. Όπως γνωρίζετε, σκοπός μου είναι να σας ενημερώνω για σημαντικά νομικά θέματα στην Ελλάδα και στην Αμερική. Αυτό που μπορεί να μη ξέρετε είναι ότι κάθε φορά τα θέματα που επιλέγω να θέσω επί τάπητος έχουν προκύψει από τις προσωπικές μου επαφές με τους εντολείς μου για τρέχοντα ζητήματα που τους αφορούν, από συναισθηματικές φορτίσεις ή μηνύματα ατόμων που ζητούν τη βοήθειά μου και κάποιες φορές και από τα βιώματά μου.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης βδομάδας γνώρισα δύο αξιοθαύμαστα και εργατικά κορίτσια που ήρθαν παράνομα στην Αμερική σε πολύ νεαρή ηλικία και ζούσαν έκνομα όλο αυτό το καιρό μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Εκείνο το καλοκαίρι ήμουν ακόμα στο Τέξας και θυμάμαι σα τώρα τη κοσμοσυρροή στα μεταναστευτικά γραφεία. Για να σας ανατρέξω στο παρελθόν, το καλοκαίρι του 2012 η διοίκηση του Ομπάμα εισήγαγε την Αμερικάνικη μεταναστευτική πολιτική με την ονομασία «Αναβληθείσα ενέργεια για αφίξεις παιδικής ηλικίας» (Deferred Action for Childhood Arrivals - DACA) που επιτρέπει σε συγκεκριμένους παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στην Αμερική πριν τα δέκατα έκτα (16) γενέθλιά τους και πριν τον Ιούνιο του 2007 να λαμβάνουν διετή άδεια εργασίας και απαλλαγή από την απέλαση. Το DACA μπορεί να παρέχει μη-μεταναστευτικό νόμιμο καθεστώς, αλλά δε δίδει το έναυσμα για την υποβολή αιτήσεως για υπηκόοτητα.

Συνεπώς, αν αμέχρι τις 15 Ιουνίου του 2012:

Ήσασταν κάτω από 31 ετών

Ήρθατε στην Αμερική πριν τα δέκατα έκτα γενέθλιά σας

Παραμένετε στην Αμερική από τις 15 Ιουνίου του 2012 μέχρι σήμερον και κατά την υποβολή της αιτήσεως για DACA

Ήσασταν παράνομος/η την 15η Ιουνίου του 2012

Παρακολουθείτε ή έχετε αποφοιτήσει από σχολείο
Δεν έχετε διαπράξει κακούργημα ή σημαντικό πλημέλλημα και δεν είστε επικίνδυνος/η για την εθνική και δημόσια ασφάλεια

Τότε θα έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να εισέλθετε στο καθεστώς DACA που θα σας προσφέρει νόμιμη διαμονή και εργασία.

Το ταξίδι της ζωής, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα. Ας κάνουμε τη πραγματικότητά μας όσο πιο ονειρεμένη γίνεται. Η επιτυχία του Αμερικάνικου ονείρου είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός.





Wednesday, April 13, 2016


Οι νέοι λαχταρούν τη περιπέτεια, ενώ οι γηραιότεροι την ασφάλεια

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξα τις τελευταίες μέρες που η ζωή μου ήτο ολίγον ταραχώδης: από τη τσάντα μου που έπεσε από τον 71ο όροφο κτηρίου στο Μανχάτταν μέχρι το τροχαίο ατύχημα που είχα ενώ μετέβαινα σε επαγγελματικό ταξίδι. Οι νεότεροι άνθρωποι αναζητούμε τη περιπέτεια, την αδρεναλίνη, το κάτι που θα μας απογειώσει. Από την άλλη μεριά, οι γηραιότεροι πάντοτε ψάχνουν να βρουν την ασφάλεια και τη γαλήνη, που θα τους εξασφαλίσει. Ο εξαίρετος Σόλων ανέφερε «Γηράσκω αεί πολλά διδασκόμενος», ήτοι ότι όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο μαθαίνουμε. Καθώς συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτή τη ρήση, δηλαδή ότι το ταξίδι της ζωή μας είναι μία διαδρομή δια βίου μάθησης, γι’ αυτό και αποφάσισα να αναφερθώ αυτή τη βδομάδα στην ασφάλεια αυτή που επιζητούν οι γηραιότεροι μετά από πολλά χρόνια αδιάκοπης και σκληρής εργασίας και πιο συγκεκριμένα στην παροχή συντάξεως στην Ελλάδα και Αμερική.
Μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, από την 1η Σεπτεμβρίου του 1994 έχει επικυρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία αναφορικά με τη προστασία των ατόμων που εργάζονται ή έχουν εργαστεί και στις δύο χώρες. Σκοπός αυτής της συμφωνίας ήτο να βοηθήσει τους ανθρώπους να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη, προνόμια ανικανότητας ή επιζώντων κληρονόμων σύμφωνα με το ασφαλιστικό σύστημα της μίας ή και των δύο χωρών. Επιπροσθέτως, παρέχει βοήθεια σε όσους θα αναγκάζονταν να καταβάλουν φόρους κοινωνικής ασφάλειας και στις δύο χώρες για τα ίδια εισοδήματα. Η συμφωνία αυτή μόνο δε καλύπτει προνόμια σύμφωνα με το U.S. Medicare program ή το Supplemental Security Income (SSI) program. Μέσω αυτής της συμφωνίας μπορείτε να αιτηθείτε πιστοποιητικό ασφάλισης ή απαλλαγής από τους φόρους κοινωνικής ασφάλειας για να το χρησιμοποιήσετε στο ασφαλιστικό σας ταμείο στην Ελλάδα μέσω αποστολής της αιτήσεώς σας με τα απαιραίτητα δικαιολογητικά και τις απαραίτητες πληροφορίες στο αρμόδιο γραφείο κοινωνικής ασφάλειας στη Βαλτιμόρη στη πολιτεία Maryland.
Στις περισσότερες υποθέσεις, η Αμερικάνικη διοίκηση της κοινωνικής ασφάλισης διακόπτει τις καταβολές συντάξεων στους μη Αμερικανούς πολίτες αν οι τελευταίοι παραμείνουν εκτός Αμερικής για παραπάνω από έξι μήνες συνεχώς. Για να υπάρξει συνέχιση της καταβολής συντάξεως, αυτά τα άτομα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αμερική και να παραμείνουν για ένα ολόκληρο έτος. Παρόλα ταύτα, για εμάς τους Έλληνες λόγω της προαναφερθείσας συνφωνίας, η καταβολή συντάξεως μπορεί να συνεχίσει κανονικά ενώ βρισκόμαστε στην Ελλάδα αν επίσης πληρούνται και οι ανάλογες προϋποθέσεις του νόμου. Καθώς τα συνταξιοδοτικά θέματα είναι πολυδιάστατα και περίπλοκα, αναλυτικότερες πληροφορίες επ’ αυτών θα δοθούν στην εκπομπή του Δημήτρη Φιλιππίδη «Πρωϊνό στη Νέα Υόρκη» την ερχόμενη Παρασκευή.



Wednesday, March 30, 2016


Μία απίστευτη ιστορία--Για το Δημήτρη, το Νικόλα και τον Ανδρέα

Πόσο μεγάλη αλήθεια είναι ότι όταν εισερχόμεθα στην οικία μας, νιώθουμε την απόλυτη ευτυχία! Βρίσκουμε το καταφύγιο μας και τη γαλήνη που έχουμε ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Τις δύο τελευταίες μέρες όμως τρία Ελληνόπουλα έχουν χάσει την ηρεμία και ευτυχία που προσφέρει ένα σπίτι. Αναφέρομαι στο Δημήτρη, το Νικόλα και τον Ανδρέα, που εν μέσω κρίσης, πήραν μια βαλίτσα και ήλθαν στην Νέα Υόρκη για ένα καλύτερο αύριο. Τρία νεαρά παιδιά, που δεν έχουν πειράξει κανένα, είναι νομιμότατοι στις υποχρεώσεις τους, εργάζονται πολύ σκληρά και βρέθηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας χωρίς στέγη. Αναλογιστείτε πόσο δύσκολο είναι να είσαι σε μία ξένη χώρα, να είσαι νομιμότατος και ξαφνικά να δεχθείς μία τόσο κατάφωρη αδικία και κυρίως να βρεθείς άστεγος. Για μένα—τέτοιες παράνομες και απάνθρωπες ενέργειες αποτελούν παραβάσεις όχι μόνο των γραπτών κανόνων δικαίων, αλλά κυρίως των άγραφων. Αλλά ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Ο Δημήτρης, ο Νικόλας και ο Ανδρέας μίσθωσαν ένα ακίνητο στην Αστόρια και συγκεκριμένα στους 38 δρόμους την 1η Φεβρουαρίου. Αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους ως μισθωτές, ήταν πολύ συνεπείς, ήτοι κατέβαλαν το ενοίκιο κανονικά, δε δημιουργούσαν φασαρίες και γενικά η όλη τους συμπεριφορά ήταν ορθή. Απεναντίας, η εκμισθώτρια δε τηρούσε τις υποχρεώσεις της και οι όλες οι ενέργειες και αντιδράσεις της ήτο ανάρμοστες. Συγκεκριμένα, στις 25 Φεβρουαρίου, η οικία των παιδιών πλημμύρισε με νερά καθώς υπέστη μεγάλη διαρροή από τους σωλήνες όλου του κτιρίου και η εκμισθώτρια αδιαφόρησε πλήρως για τη κατάσταση και τις ζημίες που υπέστησαν οι μισθωτές. Η συμπεριφορά της είχε αρχίσει να εκτρέπεται μέρα με τη μέρα ώσπου προχθές ο Δημήτρης επιστρέφοντας στην οικία, είδε κατάπληκτος τις κλειδαριές αλλαγμένες και όλα τα υπάρχοντα τους να λείπουν. Η εκμισθώτρια παράνομα και άκρως αυθαίρετα άλλαξε τις κλειδαριές και ζήτησε από μεταφορική εταιρεία να παραλάβει όλα τα υπάρχοντα των μισθωτών. Η ίδια μέχρι και σήμερον που την καταδιώκει η αστυνομία έχει τα κλειδιά της αποθήκης και δε μας τα παραδίδει. Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας (114 Precinct) για το αμέριστο ενδιαφέρον και βοήθεια.

Από νομικής άποψης, οι ενέργειες της εκμισθώτριας ενέχουν ποινική ευθύνη και αστική αποζημίωση, καθώς για να κάνεις έξωση σε ένα μισθωτή πρέπει να έχεις προβεί σε δικαστικές διαδικασίες πρωτύτερα και φυσικά να τον έχεις ενημερώσει. Συγκεκριμένα, στην υπόθεση αυτή υφίσταται το αδίκημα της παράνομης έξωσης κατά το δίκαιο της Νέας Υόρκης και αντιστοίχως σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, το αδίκημα της αυτοδικίας, καθώς η εκμισθώτρια δεν έλαβε το νόμιμο δρόμο της δικαστικής οδού και αυθαίρετα άσκησε τις παραπάνω έκνομες ενέργειες. Εξαιτίας αυτών των ενεργειών, δημιουργείται και το δικαίωμα των τριών παιδιών για αποζημίωση για όλες τις ζημίες που υπέστησαν.

Περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη ανάλυση αναφορικά με αυτά τα θέματα και την υπόθεση θα έχουμε τη Πέμπτη στην εκπομπή του Δημήτρη Φιλιππίδη «Πρόσωπα της Νέας Υόρκης». Θα ήθελα όμως να κλείσω λέγοντας ότι το τελευταίο καιρό με προσομοίασαν με το Ρομπέν των Δασών, με το γνωστό μας θρύλο που τιμωρούσε την τυραννία και αδικία. Ήταν η καλύτερη φιλοφρόνηση που έχω ακούσει. Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να καταθέτεις τη καρδιά και ψυχή σου βοηθώντας άλλους και φωτίζοντας τις ψυχές όσων έχουν ανάγκη. 

Tuesday, March 22, 2016

Ταυτότητα και για τους παράνομους αλλοδαπούς στην Νέα Υόρκη

Ως δικηγόρος και άνθρωπος που έρχεται καθημερινά σε επαφή με την ομογένεια, γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο κάποιες φορές είναι για τα άτομα που δεν είναι κάτοχοι νομιμοποιητικών εγγράφων στην Αμερική να μπορούν να συναλλάσσονται και να προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες, όπως π.χ. το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού. Κατ’ εμέ, η εργασία θεμελιώνει τη προσωπική ευτυχία και γι’ αυτό το λόγο, το σημερινό μου άρθρο ελπίζω να είναι βοηθητικό και είναι αφιερωμένο σ’ όλα αυτά τα νέα άτομα που έχουν έρθει στην Αμερική για ένα καλύτερο αύριο, δίχως να φυγοπονούν, αλλά αντιθέτως να παλεύουν καθημερινώς στις αντιξοότητες αυτής της πόλης, όντες κάτοχοι μη νομιμοποιητικών εγγράφων.

Εφεξής, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ανεξαρτήτως του μεταναστευτικού τους status μπορούν να εγγραφούν πλέον στο πρόγραμμα IDNYC, το οποίο θα τους παράσχει μία κυβερνητικά εκδιδόμενη κάρτα, την οποία μπορούν να τη χρησιμοποιούν ως έγγραφο ταυτοποίησης. Η κάρτα αυτή παρέχεται σε κατοίκους της Νέας Υόρκης από 14 ετών και άνω μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016. Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι στα κέντρα εγγραφής δε πρόκειται να προβούν σε ερωτήσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό σας status, καθώς σύμφωνα με τις εκτελεστικές διαταγές της πόλης της Νέας Υόρκης, προστατεύονται οι αιτούντες και τηρείται πλήρως η εμπιστευτικότητα των στοιχείων τους.

Για την αίτηση και παραλαβή της κάρτας αυτής θα χρειαστεί να αποδείξετε την ταυτότητά και κατοικία σας. Αρκεί να προσκομίσετε το διαβατήριο σας και ένα λογαριασμό κινητού τηλεφώνου ή κοινής ωφελείας. Η κάρτα IDNYC θα σας προσφέρει πολλά ωφέλη, όπως την είσοδό σας σε πολιτειακά κτίρια (π.χ. σχολεία, βιβλιοθήκες), τη παρουσίαση αυτής ως μέσο ταυτοποίησης, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, κλπ.
Παρακάτω σας παραθέτω τα κέντρα εγγραφής στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για την αίτηση και παραλαβή της κάρτας ταυτοποίησης:

Bronx
Bronx Business Center - DOF
3030 Third Avenue, 2nd Floor
Bronx, NY 10455
(at E 156th St and Third Ave)
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 8:30am - 4:30pm

Bronx Library Center - NYPL
310 East Kingsbridge Road
Bronx, NY 10458
(at Kingsbridge and Briggs)
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 9:00am - 7:00pm
Sat: 9:00am - 6:00pm
Sun: 12:00pm - 6:00pm

Lincoln Hospital
234 East 149th Street, 2nd Fl (entrance on Morris Ave)
Bronx, NY 10451
(at E 149th St and Morris Ave)
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 9:00am - 5:00pm
Sat: 10:00am - 5:00pm

Brooklyn
Brooklyn Business Center - DOF
210 Joralemon Street, 1st Floor
Brooklyn, NY 11201
(at Joralemon St and Court St)
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 8:30am - 4:30pm

Brooklyn Public Library Central Branch - BPL
10 Grand Army Plaza
Brooklyn, NY 11238
(at Eastern Parkway and Flatbush Ave)
Mon, Tue, Wed, Thu: 9:00am - 7:00pm
Fri, Sat: 9:00am - 6:00pm
Sun: 1:00pm - 5:00pm

Coney Island IDNYC Center
2865 West 8th Street, 1st Floor
Brooklyn, NY 11224
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 9:00am - 5:00pm

Make the Road New York
301 Grove Street
Brooklyn, New York 11237
Mon, Tue, Wed, Thu: 9:30am 7:00pm
Fri: 11:00am - 7:00pm

Asian Americans for Equality
807 48th Street, 2nd  Floor
Brooklyn, NY 11220
Tue, Wed, Thu, Fri, Sat: 9:00am - 5:00pm

Brooklyn – St. Michael's Church
345 43rd Street
Brooklyn, NY 11232
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 9:00am – 5:00pm

Manhattan
Manhattan Business Center - DOF
66 John St, 2nd Floor
New York, NY 10038
(at John St and William St)
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 8:30am - 4:30pm

Mid-Manhattan Library - NYPL
455 5th Ave
New York, NY 10016
(at E 40th St and 5th Ave)
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 8:00am - 8:00pm
Sat, Sun: 10:00am - 4:00pm

East Harlem Health Center
158 East 115th Street, Room 220
New York, NY 10029
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 9:00am - 5:00pm

Neighborhood Trust Federal Credit Union
1112 St. Nicholas Ave
New York, NY 10032
(at W 166th St and St. Nicholas Ave)
Mon, Tue, Fri: 9:00am - 4:00pm
Wed: 9:00am - 1:00pm
Thu: 9:00am - 6:00pm
Sat: 10:00am - 2:00pm

IDNYC Centre Street Office
100 Centre Street, 14th Floor
New York, NY 10013
Mon, Wed, Thu, Fri: 9:00am - 5:00pm
Tue: 10:00am - 6:00pm

Queens
DOHMH Corona IDNYC Center
34-33 Junction Blvd., Lower Level
Jackson Heights, NY 11372
(at Junction Blvd and 34th Rd)
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 8:30am - 5:00pm

Flushing Branch Library - Queens Library
41-17 Main St
Queens, NY 11355
(at 41st Rd and Main St)
Mon, Tue, Wed, Thu: 9:00am - 9:00pm
Fri: 9:00am - 7:00pm
Sat: 10:00am - 5:00pm
Sun: 12:00pm - 5:00pm

Jamaica Branch Library - Queens Library
89-11 Merrick Blvd
Jamaica, NY 11432
Mon, Tue, Wed, Thu: 9:00am - 9:00pm
Fri: 9:00am - 7:00pm
Sat: 10:00am - 5:00pm
Sun: 12:00pm - 5:00pm

Laguardia Community College
31-10 Thomson Avenue (Building E - Room E116)
Long Island City, NY 11101
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 11:00am - 7:00pm

Make the Road New York
92-10 Roosevelt Ave
Jackson Heights, NY 11372
(at 92nd St and Elmhurst Ave)
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 10:00am - 8:00pm
Sat: 9:30am - 2:30pm

Staten Island
Staten Island Business Center - DOF
350 St. Marks Place, 1st Floor
Staten Island, NY 10301
(at St Marks Pl and Hyatt St)
Mon, Tue, Wed, Thu, Fri: 8:30am - 4:30pm




Monday, March 14, 2016

Πως να γίνεις Έλληνας πολίτης όταν κατοικείς στο εξωτερικό:

Αν και ζω αρκετά χρόνια στην Αμερική και είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω ζήσει και αποκτήσει εδώ, η καρδιά μου είναι Ελληνική. Έλληνας δε γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι κιόλας. Αρκεί να το νιώθεις και να τιμάς καθημερινά τη πατρίδα και τα ήθη και έθιμά μας με το φιλότιμο και το σεβασμό που αρμόζει στη χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική ομογένεια δημιουργήθηκε και ανήλθε σημαντικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τη δεκαετία του 1960. Με τη πάροδο όμως των ετών, οι Ελληνοαμερικάνοι δραστηριοποιήθηκαν σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα πλέον να κυριαρχούμε σχεδόν σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α. Για να συνεχιστεί όμως αυτή η μεγαλόπνοη πορεία μας ως Έλλληνες, θα πρέπει να στοχεύουμε στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, δηλαδή την πολιτογράφηση. Το ότι κάποιος είναι ομογενής, αυτό δε σημαίνει νομικά ότι είναι Έλληνας ιθαγενής. Ο ομογενής έχει την Ελληνική εθνικότητα, αλλά αν δεν έχει πολιτογραφηθεί ως Έλληνας, δε θεωρείται Έλληνας πολίτης και συνεπώς δεν υφίσταται νομικός δεσμός μεταξύ αυτού και του Ελληνικού κράτους. Ας δούμε όμως πως μπορείτε να αποκτήσετε την ελληνική ιθαγένεια:

Καταρχάς, θα πρέπει να είστε ενήλικος, δηλαδή να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας κατά το χρόνο υποβολής της αιτήσεως. Δεύτερον, δε θα πρέπει να έχετε καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή, ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμησης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησης τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών στην Ελλάδα και τέλος να μην εκκρεμεί σε βάρος σας απόφαση απέλασης. Εξίσου σημαντικό είναι ο αιτών/η αιτούσα να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.


Για την υποβολή της αιτήσεως και των λοιπών δικαιολογητικών θα χρειαστεί να μεταβείτε στο Ελληνικό Προξενείο του τόπου κατοικίας σας με τη παρουσία δύο Ελλήνων πολιτών ως μαρτύρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα δημόσια έγγραφα  που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές, θα πρέπει να είναι επικυρωμένα και με την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) αν η χώρα έκδοσης έχει προσχωρήσει στην Σύμβαση αυτή.  Μετά την υποβολή της αιτήσεως πολιτογράφησης και των λοιπων δικαιολογητικών, ο φάκελος σας θα διαβιβασθεί μετά την έκθεση που θα συντάξει ο Πρόξενος για το πρόσωπό σας στη Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών στην Ελλάδα. Η αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ύστερα από εξέταση των στοιχείων του φακέλου σας και τη γνώµη του Υπουργείου Δηµόσιας Τάξης θα εισηγηθεί στον Υπουργού Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης την αποδοχή ή µη του αιτήµατός σας για πολιτογράφηση. Αν ο Υπουργός κάνει δεκτή την αίτησή σας, η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αποκτήσετε την ελληνική σας ιθαγένεια την ημέρα που θα δώσει τον Όρκο του Έλληνα πολίτη. Πάντα Έλληνες! Πάντα άξιοι!

Thursday, March 10, 2016


Αν χάσατε τη προηγούμενη Παρασκευή την εκπομπή με το Δήμητρη Φιλιππίδη, στην οποία μιλήσαμε αναφορικά με τα στρατολογικά ζητήματα, μπορείτε από σήμερα να τη βρείτε εδώ: http://www.hellasfm.us/omogeneia-eidiseis/item/3317-ixitiko-stratologia-markou.html, http://www.fileswap.com/dl/A037Kxi3xe/FILIPPIDIS_MARKOU_4.mp3.html

--If you missed last Friday the radio show with Dimitris Filippidis, in which we discussed about the mandatory military service in Greece; how you can delay this, the penalties, how temporary deferments of duty can be granted, etc., you can find it here: http://www.hellasfm.us/omogeneia-eidiseis/item/3317-ixitiko-stratologia-markou.html, http://www.fileswap.com/dl/A037Kxi3xe/FILIPPIDIS_MARKOU_4.mp3.html
Ελληνικά Ακίνητα: 

Οδηγίες για μία σωστή & επιτυχημένη επένδυση

Όπως αναφέρει και η γνωστή Ελληνική μας παροιμία και λαϊκό άσμα: «Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια». Συνεπώς, για να αρχίσετε μία καλή και σωστή επένδυση σε ακίνητη περιουσία και να αποφύγετε τους μπελάδες και τα προβλήματα, πρέπον θα είναι να έχετε αναλογιστεί τις παρακάτω παραμέτρους και ενέργειες:

Καταρχάς, ορθό είναι πρώτα να επιλέξετε τη περιοχή που επιθυμείτε να αγοράσετε το ακίνητο. Σε σχέση με το ύψος των χρημάτων που μπορείτε να διαθέσετε, προβείτε σε έρευνα αγοράς της συγκεκριμένης περιοχής με τη βοήθεια ενός επαγγελματία κτηματομεσίτη που τον εμπιστεύεστε ή σας τον έχουν προτείνει. Επισημαίνω αυτό το σημείο καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι η τιμή πώλησης ακινήτου παρουσιάζεται πολλές φορές πολύ υψηλότερη από την πραγματική τιμή, γι’ αυτό και θα πρέπει να αξιολογείτε όλες τις περιστάσεις και να συνεργάζεστε με άτομα που τα εμπιστεύεστε και θεωρείτε ότι θα προστατεύσουν τα συμφέροντά σας.

Μετέπειτα, θα πρέπει να ερευνήσετε και να ενημερωθείτε για τα επιπλέον έξοδα, εκτός του τιμήματος της αγοραπωλησίας, όπως είναι π.χ. τα συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα, έξοδα υποθηκοφυλακείου και κτηματολογίου, φόρο μεταβίβασης του ακινήτου, έξοδα πολιτικού μηχανικού, αν χρειαστεί, κλπ. Ο δικηγόρος που θα αναλάβει την υπόθεσή σας θα πρέπει να σας ενημερώσει για τις διαδικασίες αγοράς του ακινήτου και για το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί μέχρι την περαίωση της όλης διαδικασίας.

Ακολούθως, μεταβείτε στην κατά τόπο αρμόδια Πολεοδομία για να ελέγξετε αν υπάρχουν τυχόν ζητήματα με το εν λόγω ακίνητο. Επίσης, ελέγξετε αν θα λάβουν χώρα ενδεχόμενα προγραμματισμένα έργα στην περιοχή όπου κείται το ακίνητο γιατί αν τα έργα σκοπεύουν να αναβαθμίσουν την περιοχή, το ακίνητο θα αποκτήσει υπεραξία, αλλιώς αν τα έργα πρόκειται να υποβαθμίσουν την περιοχή όπως π.χ. η δημιουργία γέφυρων ή μονοδρομίσεων πλησίον του ακινήτου, τότε θα πρέπει να αναλογιστείτε αυτή τη παράμετρο, καθώς αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την αξία του ακινήτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή όπου η γη έχει μικτή χρήση, τότε θα πρέπει να ερωτήσετε την οικεία Πολεοδομία τι θα μπορεί να οικοδομηθεί.

Επιπροσθέτως, δόκιμο θα είναι να προσλάβετε ένα πολιτικό μηχανικό να ελέγξει τεχνικά το ακίνητο για πιθανά προβλήματα και ελαττώματα. Στη περίπτωση αγοράς ημιτελούς ακινήτου, θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος αποπεράτωσης με τη βοήθεια του πολιτικού μηχανικού. Επιπλέον, αν το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικό χώρο ή ζώνη, ενημερωθείτε από την αρχαιολογική υπηρεσία σε ποια ζώνη βρίσκεται το ακίνητο, καθώς αν υπάρξουν αρχαιολογικά ευρήματα, θα απαιτηθούν εργασίες από την υπηρεσία και εσείς θα βρεθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα. Τέλος, αν το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου πόλεως ενημερωθείτε πάλι από την Πολεοδομία για τους όρους δόμησης, με σκοπό να μάθετε αν μπορείτε να χτίσετε και τι ακριβώς και συνακόλουθα να συνυπολογίσετε τις εν λόγω δαπάνες.

Στη συνέχεια, προβείτε σε ενδελεχή έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου από το οικείο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολόγιο. Αυτή η ένεργεια είναι πολύ απαραίτητη, έτσι ώστε να αποφευχθούν ζητήματα καταπατήσεως της περιουσίας, διεκδικητικών αγωγών από τρίτους, χρησικτησίες, κλπ. Αν προβείτε σε αγορά διαμερίσματος, θα πρέπει να λάβετε γνώση για το κανονισμό της πολυκατοικίας, καθώς θα πρέπει να συμμορφώνεστε μ’ αυτόν αναφορικά με τη χρήση των διαμερισμάτων και των κοινόχρηστων χώρων. Σ’αυτό το σημείο ο δικηγόρος σας θα παίξει σπουδαίο ρόλο σχετικά με τη συλλογή, μελέτη και αξιολόγηση των εγγράφων. 

Εν κατακλείδι, η επένδυση αγοράς ακινήτου είναι πολύ σοβαρή ενέργεια, καθώς μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει δραματικά την καθαρή αξία της περιουσίας σας. Γι’ αυτό, πάντα συνιστώ ολοκληρωμένο έλεγχο, ακρίβεια, υπευθυνότητα, σύνεση, προσοχή, ψυχραιμία και ανάθεση των εργασιών σας σε άτομα που εμπιστεύεστε.








Tuesday, March 1, 2016

Η υποχρέωση των κατοίκων εξωτερικού στη καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α

Το 1986, το έτος που γεννήθηκα, ο Γεώργιος Γερολυμάτος τραγούδησε το λαϊκό άσμα «Πληρώνω φόρο καρδιάς». Ωστόσο, οι κάτοικοι εξωτερικού αντί φόρο καρδίας θα αναγκαστούν και φέτος να καταβάλουν στο Ελληνικό κράτος τον ενιαίο φόρο ιδιοκτήτων ακίνητων (ΕΝ.Φ.Ι.Α), αν κατέχουν στην πατρίδα μας δικαιώματα σε ακίνητη περιουσία. O ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι ένας νέος φόρος που προέκυψε από την αντικατάσταση του χαρατσιού (ΕΕΤΑ) και του ΦΑΠ. Το κράτος επιβάλλει το φόρο αυτό σ’ όλους τους ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουνε στην κατοχή τους.

Το κύριο ζήτημα είναι ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι μόνιμος και θα χρειαστεί να τον πληρώνουμε κάθε έτος. Συγκεκριμένα, αφορά όχι μόνο κατοικίες αλλά και οικόπεδα και αγροτεμάχια. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, τον όροφο της κατοικίας, την παλαιότητα, την τιμή ζώνης, κλπ. Σημαντικό είναι να ελέγχετε τα φορολογικά σας αρχεία μέσω του taxisnet.

Για να υπολογιστεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α, θα πρέπει να υποβάλουμε το έντυπο Ε9 ηλεκτρονικά μέσω του taxinet. Αν δεν έχει υπάρξει κάποια μεταβολή, η εκκαθάριση θα λάβει αυτόματα τα στοιχεία από τη προηγούμενη χρονιά. Όπως έχω επισημάνει προηγουμένως, όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού άνω των 185 ημερών φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στην πατρίδα μας και όχι για το παγκόσμιο εισόδημα τους. Ωστόσο, για να ισχύσει αυτό θα πρέπει να έχουν δηλώσει στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. την μεταβολή της κατοικίας τους και την χώρα που πλέον κατοικούν. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να έχουν ορίσει στην Ελλάδα φορολογικό εκπρόσωπο μέσω πληρεξουσίου που θα έχει προηγουμένως ετοιμαστεί. Όπως είναι φυσικό, ο φορολογικός κάτοικος θα πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδας.

Αναφορικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν υφίσταται αφορολόγητο και δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικρή ιδιοκτησία. Ο φόρος επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ανά ακίνητο, σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα και μη ακίνητα, σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. Η κλίμακα του κύριου φόρου για τα κτίρια και τα αγροτεμάχια έχει αρνητική προοδευτικότητα, επιβαρύνοντας αναλογικά περισσότερο τα ακίνητα σε περιοχές με μικρότερη τιμή ζώνης. Όπως συμπεραίνεται, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι ένας φόρος χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες όπου, ο φόρος ακίνητης περιουσίας ή περιουσίας εν γένει, κατευθύνεται σε συγκεκριμένες ανταποδοτικές δαπάνες, και κυρίως αποτελεί πόρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, θα συμβούλευα όλους τους κατοίκους εξωτερικού να ελέγχουν ενδελεχώς το εκκαθαριστικό  σημείωμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α, το οποίο μπορεί να το τυπωθεί μέσω του taxisnet, καθώς έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν εσφαλμένες καταχωρήσεις ακινήτων με συνέπεια να καταβάλουν οι φορολογούμενοι αδίκως επιπλέον φόρο. Επειδή η εφαρμογή του Ε9 μπορεί να είναι πολύπλοκη, καλό θα είναι να την υποβάλει και να την ελέγχει κάποιος φοροτεχνικός.



Αν χάσατε τη προηγούμενη Παρασκευή την εκπομπή με το Δήμητρη Φιλιππίδη, στην οποία μιλήσαμε αναφορικά με τα μεταναστευτικά ζητήματα (1ο μέρος) στην Ελλάδα και Αμερική, μπορείτε από σήμερα να τη βρείτε εδώ: http://www.hellasfm.us/hellasfm-blog/blog/item/3233-maria-markou-ya-metanastes.html, http://www.fileswap.com/dl/Pqnu9cNldk/filippidis_markou_2_ekpompi_26_feb_16.mp3.html
--If you missed last Friday the radio show with Dimitris Filippidis, in which we discussed regarding the immigration matters (1st part) in Greece and U.S. you can find it here: http://www.hellasfm.us/hellasfm-blog/blog/item/3233-maria-markou-ya-metanastes.html, http://www.fileswap.com/dl/Pqnu9cNldk/filippidis_markou_2_ekpompi_26_feb_16.mp3.html

Tuesday, February 23, 2016

Το δίλημμα του πληρεξουσίου και της εξουσιοδότησης

Η ύπαρξη συμφερόντων σας στην Ελλάδα θα σας έχει δημιουργήσει αρκετές φορές την ανάγκη να διορίσετε ένα συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο ή και τρίτον ως εντολοδόχο σας, με σκοπό ο τελευταίος να σας εκπροσωπήσει για τις διάφορες υποθέσεις σας εκεί. Επίσης, εικάζω ότι στο άκουσμα των λέξεων «πληρεξούσιο» και «εξουσιοδότηση» θα έχετε βρεθεί στην αβέβαιη και δύσκολη θέση να αποφασίσετε ποια από τις δύο πράξεις θα διασφαλίσει με το καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα σας και κυρίως θα περαιώσει με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα τις ενέργειές σας στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ας εξετάσουμε τι είναι το πληρεξούσιο και τι η εξουσιοδότηση, τις αντίστοιχες συνέπειές τους και κατ’ εξοχήν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενεργείτε με περίσκεψη όταν παρέχετε πληρεξουσιότητα ή εξουσιοδότηση σε κάποιον άλλο.

Το πληρεξούσιο είναι η  συμβολαιογραφική πράξη με την οποία ένα πρόσωπο (ο εντολέας) εξουσιοδοτεί ένα άλλο ή άλλα πρόσωπα (εντολοδόχοι) να το εκπροσωπούν από κοινού ή χωριστά και να επιχειρούν στο όνομά του ορισμένη πράξη μέσα στα όρια των εντολών που τους έχει παράσχει. Με το γενικό πληρεξούσιο έγγραφο παρέχεται στον εντολοδόχο ευρεία δυνατότητα δράσης. Με το ειδικό πληρεξούσιο έγγραφο η εξουσία του αντιπροσώπου περιορίζεται σε συγκεκριμένες πράξεις, οι οποίες καθορίζονται ρητά. Η πληρεξουσιότητα παύει με τον θάνατο ή τη δικαιοπρακτική ανικανότητα αυτού που έδωσε ή αυτού που έλαβε την πληρεξουσιότητα, εφόσον δεν συνάγεται το αντίθετο. Επίσης, η πληρεξουσιότητα, εφόσον δεν συνάγεται το αντίθετο, παύει από τη στιγμή που περατώθηκε η έννομη σχέση στην οποία στηρίζεται. Το πληρεξούσιο ανακαλείται από τον εντολέα οποτεδήποτε με συμβολαιογραφική πράξη ανάκλησης αυτού, για την οποία πρέπει να λάβουν γνώση και οι εντολοδόχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πληρεξούσιο μπορεί να οριστεί ανέκκλητο μόνο στην περίπτωση που αφορά το συμφέρον του εντολοδόχου. Αν τώρα χρειάζεστε πληρεξούσιο και δεν γνωρίζετε την ελληνική γλώσσα, η παρουσία διερμηνέα είναι αναγκαία.

Στον αντίποδα του πληρεξουσίου, τίθεται η εξουσιοδότηση, η οποία δεν καθορίζεται απευθείας στο νόμο, είναι διαφορετική από την πληρεξουσιότητα, με την οποία προσομοιάζει μόνο ως προς τη δομή και τη λειτουργία. Ωστόσο, οι διατάξεις της πληρεξουσιότητας μπορούν να εφαρμοστούν συμμετρικά για την εξουσιοδότηση, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επιπροσθέτως, δεν υφίσταται συγκεκριμένο διάστημα ισχύος της εξουσιοδότησης προς τρίτο πρόσωπο, αλλά η εξουσιοδότηση εξαρτάται από το είδος της έννομης σχέσης για την οποία έχει δοθεί και κατ΄ επέκταση τη χρονική διάρκειά της. Εξουσιοδότηση που δόθηκε για την διεκπεραίωση συγκεκριμένης υπόθεσης, ισχύει μέχρι την περάτωση αυτής. Για επιμέρους ενέργειες, η εξουσιοδότηση θεωρείται ότι ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενέργειες αυτές περιγράφονται επαρκώς στο σώμα της εξουσιοδότησης και ότι ο ίδιος ο εξουσιοδοτών δεν θα έχει ανακαλέσει την εξουσιοδότησή του. Επισημαίνω ότι το έγγραφο της εξουσιοδότησης εκδίδεται για μία αιτία, επιδεικνύεται πάντοτε το πρωτότυπο, και σε κάθε περίπτωση πρέπει να φέρει όλα τα τυπικά στοιχεία της εγκυρότητάς της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναφέρονται ειδικά όλες οι ενέργειες για τις οποίες παρέχεται η εξουσιοδότηση, καθώς και το πρόσωπο το οποίο εξουσιοδοτείται, ιδιόχειρη υπογραφή του εξουσιοδοτούντος και βεβαίωση του γνήσιου υπογραφής.

Οι κύριες διαφορές του πληρεξουσίου και της εξουσιοδότησης έγκεινται στο ότι η εξουσιοδότηση αποσκοπεί κυρίως στο συμφέρον του εξουσιοδοτούμενου, ενώ η πληρεξουσιότητα διευκολύνει κατά κανόνα το συμφέρον εκείνου που την παρέχει και ότι ο εξουσιοδοτούμενος δικαιοπρακτεί στο όνομά του, ενώ ο πληρεξούσιος στο όνομα του αντιπροσωπευόμενου.

Για τις υποθέσεις σας στην Ελλάδα που αφορούν αγοραπωλησίες κινητών και ακινήτων, αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιάς, διανομές περιουσιακών στοιχείων, συστάσεις και αποδοχές δωρεών και γονικών παροχών, δικαστικές υποθέσεις, εγγραφές ή διαγραφές σε δημοτολόγια, αναλήψεις χρημάτων από τραπεζικά ιδρύματα, είσπραξεις χρηματικών ποσών από αποζημιώσεις,  κλπ. θα χρειαστεί να προετοιμάσετε πληρεξούσιο είτε στο Ελληνικό μας Προξενείο είτε σε συμβολαιογράφο/δικηγόρο που γνωρίζει την ελληνική γλώσσα. Αντίθετα, για υποθέσεις όπως η σύνδεση τηλεφωνικών γραμμών, σύνδεση εγκαταστάσεων ηλεκτρικού ρεύματος, έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.λ.π. αρκεί μία απλή εξουσιοδότηση.

Τέλος, υπογραμμίζω να είσαστε προσεκτικοί για το άτομο που θα επιλέξετε να του δώσετε ένα πληρεξούσιο ή μία εξουσιοδότηση και να συλλογιστείτε ύστερα από μελέτη και σύνεση τις εντολές που θα του παρέχετε και για τις οποίες θα ενεργήσει στο όνομα και για λογαρισμό σας. Πρέπον θα είναι να έχετε λάβει νομική συμβουλή πριν προχωρήσετε σε κάποια τέτοια ενέργεια, καθώς οι ποινικές δικογραφίες για πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις με σκοπό τη λήψη παράνομων περιουσιακών οφελών υπεραφθονούν στις Εισαγγελίες και στα ακροατήρια των Ελληνικών μας δικαστηρίων.


Sunday, February 21, 2016

  Estate issues in U.S. and Greece

Αν χάσατε εχθές την εκπομπή με το Δήμητρη Φιλιππίδη, στην οποία μιλήσαμε αναφορικά με τα κληρονομικά ζητήματα στην Ελλάδα και Αμερική, μπορείτε από σήμερα να τη βρείτε εδώ:http://www.hellasfm.us/hellasfm-blog/blog/item/3101-premiera-tis-dikigorou-maria-markou.html, http://www.fileswap.com/dl/6sCHnkhWCK/filippidis-markou_prwi_ekpompi_2_19_16.mp3.html

--If you missed the last radio show with Dimitris Filippidis, in which we discussed regarding the estate matters in Greece and U.S. you can find it here:http://www.hellasfm.us/hellasfm-blog/blog/item/3101-premiera-tis-dikigorou-maria-markou.html, http://www.fileswap.com/dl/6sCHnkhWCK/filippidis-markou_prwi_ekpompi_2_19_16.mp3.html

Tuesday, February 16, 2016


Ήγγικεν η ώρα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Η φράση «Ήγγικεν η ώρα, ω Έλληνες» (ήτοι, «έφθασε η ώρα, Έλληνες») ήταν μια ιστορική εθνεγερτήρια φράση που κυριαρχούσε λίγο πριν και κατά τον πρώτο χρόνο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 τόσο στους λόγους των μυημένων Φιλικών, όσο και από τους οπλαρχηγούς στη συστράτευση αγωνιστών. Ωστόσο, μπορεί να μην έχει φτάσει πάλι η ώρα για επανάσταση, αλλά ήρθε η στιγμή μίας εκ των φορολογικών μας υποχρεώσεων και συγκεκριμένα να υποβάλουμε τη φορολογική μας δήλωση στην Ελλάδα.

Ας δούμε πρώτα ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα: 

  • Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο, κλπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε οικίες συγγενικών ή φιλικών προσώπων. 

Ειδικότερα, για περαιτέρω αξιολόγηση σας παραθέτω τις τέσσερις κατηγορίες εισοδημάτων στην Ελλάδα: α) το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, β) το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, γ) το εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, ακίνητη περιουσία) και δ) το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (π.χ. μετοχές, μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες, κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα).

Στη περίπτωση των κατοίκων εξωτερικού, οι τελευταίοι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αναφορικά με το εισόδημα στο εξωτερικό έχει υιοθετηθεί η διαδικασία της πίστωσης φόρου. Ο φόρος για το εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος κάτοικος Ελλάδας στο εξωτερικό μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα. Στην περίπτωση που ο φόρος αλλοδαπής έχει καταβληθεί σε άλλο νόμισμα πέραν του ευρώ (π.χ. σε δολλάρια Η.Π.Α), για τις ανάγκες της πίστωσης του φόρου αλλοδαπής λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία ευρώ και ξένου νομίσματος, όπως αυτή προκύπτει κατά την ημερομηνία καταβολής του φόρου στην αλλοδαπή που αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή. Η μείωση του φόρου εισοδήματος, κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα. Συνεπώς, εάν ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή είναι υψηλότερος από το φόρο που αναλογεί για το εν λόγω εισόδημα στην Ελλάδα, δεν διενεργείται επιστροφή του επιπλέον φόρου αλλοδαπής στο φορολογούμενο. Επίσης, δεν πραγματοποιείται πίστωση φόρου όταν υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ), εφόσον από τις διατάξεις της οικείας ΣΑΔΦΕ προβλέπεται ότι το συγκεκριμένο εισόδημα απαλλάσσεται από το φόρο στην αλλοδαπή και φορολογείται μόνο στην Ελλάδα. Τέλος, στην περίπτωση που στην αλλοδαπή επιβλήθηκε υψηλότερος φορολογικός συντελεστής από αυτόν που ορίζεται από τις διατάξεις της οικείας ΣΑΔΦΕ, θα πιστώνεται μόνο ο φόρος που προκύπτει βάσει του συντελεστή που ορίζεται στη διμερή ΣΑΔΦΕ.

Όπως έχει προαναφερθεί, πρέπον είναι από τη στιγμή που ο φορολογούμενος κατοικεί μόνιμα στο εξωτερικό να εγγράφεται στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ., δηλαδή στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού (Μετσόβου 4, Αθήνα).

Friday, February 12, 2016


My interview


Αν χάσατε εχθές την συνέντευξή μου με τον καλύτερο δημοσιογράφο της ομογένειας και της Νέας Υόρκης, Δήμητρη Φιλιππίδη, μπορείτε από σήμερα να τη βρείτε εδώ:http://www.hellasfm.us/omogeneia-eidiseis/item/3027-maria-markou-dikigoros.html, http://www.fileswap.com/dl/zM6QyNNIAT/Filippidis_Markou_final.mp3.html

Σ'ευχαριστώ από καρδιάς--το χάρηκα πολύ! Στις καλές φιλίες που δημιουργούνται και όπως πιστεύω και είπα: πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι.

--If you missed my interview with the best journalist of omogeneia and New York, Dimitris Filippidis, you can find it here: http://www.hellasfm.us/omogeneia-eidiseis/item/3027-maria-markou-dikigoros.html, http://www.fileswap.com/dl/zM6QyNNIAT/Filippidis_Markou_final.mp3.html

I thank you, Dimitris, wholeheartedly--I really enjoyed it! To the good friendships which are created and as I deem and said: beyond all we are humans.


Tuesday, February 9, 2016

Οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων εξωτερικού

Αν είστε κάτοικος εξωτερικού και έχετε αποκτήσει εισόδημα στην Ελλάδα, στη περίπτωση που δεν έχετε υπαχθεί στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού, μπορεί να φορολογηθείτε για το παγκόσμιο εισόδημά σας. Πρέπον θα είναι να επιτύχετε να χαρακτηριστείτε φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Παλαιότερα, ήταν πολύ πιο εύκολο κάποιος να χαρακτηρισθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Λόγω των τελευταίων φορολογικών διατάξεων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν ποικίλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Κατωτέρω απαριθμώ τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει ο κάθε κάτοικος εξωτερικού να προβεί:

Κατάθεση αίτησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με συνημμένα τα έντυπα Μ1 (δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων και εν προκειμένω τόπου κατοικίας) και Μ7 (δήλωση σχέσεων φορολογουμένου με σκοπό να δηλωθεί ο φορολογικός εκπρόσωπος) και έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερομένου, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου του στην Ελλάδα. Η δήλωση του φορολογικού εκπροσώπου μπορεί να αναφέρεται και στο πληρεξούσιο που μπορεί να έχει δοθεί σε εντολοδόχους για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Κατάθεση εγγράφων με τα οποία να αποδεικνύεται η φορολογική μεταβολή και κυρίως η μόνιμη κατοικία του φορολογούμενου. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι: α) πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει φορολογικός κάτοικος, β) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε στο άλλο κράτος ή αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους και τέλος γ) σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή με την οποία θα αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) του ενδιαφερομένου με το άλλο κράτος.

Επισημαίνω ότι όσα έγγραφα προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και προέρχονται από άλλο κράτος, πρέπει να έχουν θεωρηθεί με apostille και να έχουν μεταφραστεί επίσημα στην ελληνική γλώσσα. Η προθεσμία για την υποβολή της αιτήσεως και των απαιτούμενων εγγράφων είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου, του επόμενου της αναχώρησης έτους. Αν δε τηρηθεί η απαιτούμενη προθεσμία, τίθεται θέμα επιβολής προστίμου. Η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να αποφανθεί σχετικά με τη φορολογική κατοικία του φορολογούμενου, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής των ανωτέρω δικαιολογητικών.